alonzomosely

alonzomosely

Pánikszoba

2022. május 18. - midragon

Meg (Jodie Foster) kislányával, Sarah-val (Kristen Stewart) beköltözik egy több szintes, New York-i lakásba. A tágas, gyönyörű otthon azonban rejt némi érdekességet: egy pánikszobát, egy betonfallal, páncélajtóval védett, élelmiszerrel, külön telefonnal és monitorokkal biztonságossá tett helyiséget. Megék már éppen álomra hajtják a fejüket, amikor három férfi (Forest Whitaker, Jared Leto és Dwight Yoakam) törnek rájuk. A nő lányával a pánikszobába menekül, nem tudja azonban, hogy a betörők éppen egy ott elrejtett dolgot keresnek. Életre-halálra szóló macska-egér játék veszi kezdetét…

panicroom4.jpg
Kétségtelen, hogy korábbi munkáival David Fincher jó magasra tornázta azt a képzeletbeli lécet. Ezért már a legelején ki kell jelenteni, hogy a Pánikszobával elrugaszkodva átviszi ugyan a magasságot, de keményen meg is rezegteti azt. Legújabb mozija ugyanis technikai kivitelezését és a színészi játékot tekintve is tökéletes, azonban nem olyan egyedi, mint a Harcosok klubja, nem is olyan izgalmas, mint a Hetedik és bár próbálkozik, de nem olyan csavaros, mint a Játsz/ma. Ha már mindenképpen hasonlítani kell, leginkább a jól kivitelezett, szórakoztató, de nem túl adrenalin-növelő Alien3-mal lehet párba állítani. A cselekmény néhány szobára, valamint a lépcsőházra korlátozódik és néhány ponton kissé kiszámítható: az egyedüli izgalmakat a rendőrök megérkezése és Meg kiszökése jelentik.
Egyébként jó újra látni Jodie Fostert a filmvásznon, hiszen csaknem három éve, az Anna és a király óta nem találkozhattunk vele. A duplaoscaros színésznő a gyesről visszaérkezve természetesen hozza a régi formáját, a betörőkkel cicázva Meg szerepében hol rettegő mamaként, hol pedig kemény amazonként veszi fel a küzdelmet. A néhányszobás thrillerben a vele egyezkedő Whitaker a tőle megszokott érzékeny fekete srácot hozza, Leto az izgága pancser, Yoakam pedig egyszerűen pszichopata.

panicroom3.jpg
A rendező szépen levezényli a történetet, szakít időt és trükköt a kedvelt, számítógéppel létrehozott kameramozgásaira és még némi morbid humort is belecsempész a filmbe. A Pánikszobát igencsak szerette az amerikai közönség – 30,1 milliós húsvéti nyitásával letaszította az addig vezető Mátrixot a trónról –, ami valószínűleg részben a New York-i terrorcselekmények által kiváltott paranoiás, üldözési mániás hangulatnak is köszönhető. Nem csupán a Columbia, de a pánikszobákat gyártók is profitálhatnak Fincher filmjéből – minden bizonnyal megugrik majd a megrendeléseik száma.

panicroom.jpg
És még egy plusz poén befejezésként: a szemközti házban horkoló szomszéd személyében végre felismerhetjük a kissé perverz agyú forgatókönyvírót, a Hetedik és a 8mm elkövetőjét, Andrew Kevin Walkert!

(2002, Filmcsillag)

A Pánikszoba ugyan nem David Fincher legjobb mozija, ám a rendező zsenije a képi világban, a feszültség adagolásában azért ebben a filmben is visszaköszön. A manapság nem sokat szereplő Jodie Foster remekül hozza az elszánt, lányát védő anyát, az ellenlábasai is remekelnek, ám a történet meglepetése az akkor még csak 12 éves, leendő vérszívófeleség, Kristen Stewart, akinek a Pánikszoba kiváló belépő volt a nagyok világába. Nem sokkal később ugyan nagyonnagyonnagyon sóhajtozósra váltott az Alkonyat-romantikával, ám szerencsére azóta jópárszor bizonyította azt, ami már 20 évvel ezelőtt ebben a mozijában bizonyosodott be: mégpedig, hogy korosztálya egyik legjobb színésznője...

panicroom2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr9417834855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása