alonzomosely

alonzomosely

A profi

2021. szeptember 06. - midragon

Leon még csak kantáros rövidnadrágjában a játszin üldögélve bütykölte a frissen gumizott csúzliját, amikor Jean-Paul Belmondo vidáman berúgta az ajtót, majd a „Monsieur, vajh ki lehet Ön és miéht nem kopoghtat?” -kérdésre a frappáns „Joss Beaumont: kémkedés és bunyó!”- t elejtve egy jól irányzott öklössel az alélés karjaiba taszajtotta a gyanútlan kérdezőt.

a_profi.jpg

Hogy ki ez a gyors kezű, bizonyos Monsieur Beaumont? Természetesen a francia Jean Bond, azaz a legprofibb módon kiképzett és minden rázós szituációban pillanatok alatt megoldást találó gall kakas: Frankhon büszkesége és legjobb titkos ügynöke. A vicces, ám kőkemény és a végsőkig kitartó pasas, aki a nőket lefegyverző stílusával és mosolyával, míg a férfiakat nem kevésbé meggyőző fizikai erejével teszi ártalmatlanná.

Beaumont-nak ez utóbbira felettébb szüksége is lesz, hiszen egy afrikai államfő megölésére a fekete kontinensre küldik. Ott azonban váratlan fordulat várja: a politikai és gazdasági szélirány-váltás hatására az utolsó pillanatban lefújják az akciót, megbízói pedig csúnyán magára hagyják emberünket. Mire Joss felocsúdik, már csattan is a cellaajtó és a szuperügynök megkezdi hosszúra nyúló afrikai nyaralását. Nem lenne azonban profi, ha nem találna módot arra, hogy gyorsan kipörgő lábaival el ne szeleljen háta mögött hagyva a sivatag homokját. Beaumont, a küldetéséhez hű ügynök ismét célkeresztjébe veszi a célpontot, ám nem is sejti, hogy egykori megbízóinak mekkora meglepetést okoz újbóli felbukkanásával - akkorát, hogy azok jobbnak látják, ha rövid távon likvidálják legjobb emberüket, a profit...

professionnel.jpg

Ki is lehetne a címszereplő vagány titkos ügynök eljátszásának feladatára a legalkalmasabb, mint a le cinéma legnagyobb fenegyereke, Jean-Paul Belmondo? A bő húsz évvel ezelőtti film címszerepében az akkor az ötödik ikszhez közeledő sztár ifjúkora legjobb kalandfiguráit idézve akcióból akcióba hajt, miközben a tőle megszokott módon szórja a kölyökmosolyokat, a jobbegyeneseket és a pisztolygolyókat – bár egyre több ősz hajszállal kell megküzdenie, most is bizonyítja, hogy gyűrött arcú nagypapiként is több vonzerő és férfiasság sugárzik belőle, mint bármelyik fiatal, Monte Carlóban pipiskedő nyápicba.

mqdefault.jpg

Természetesen egy pillanatig sem szabad megfeledkeznünk a hosszú évtizedek óta kiváló dallamokat komponáló másik nagy öregről, Ennio Morriconéról sem: a zseniális maestro az egész film hangulatát alapból meghatározó zenéjével – elsősorban a Chi Mai, annak idején slágerlistákat is döngető balladával – ismét beírta nevét a nagy könyvbe. Akármilyen profi fickó is Joss Beaumont, Morricone keze munkája nélkül nem csupán egy jó kis európai akcióval, de a filmtörténet egyik legjobb és leghatásosabb krimi-fináléjával is szegényebbek lennénk... Vrai?

 (2003)

Szomorú aktualitása van ennek a 2003-ban írt filmkritikának: 88 éves korában itt hagyott bennünket ártatlan gyermekkorunk egyik legnagyobb legendája és csatlakozott Bud Spencerhez az égi bunyósok mennyei klubjában. Itthon talán legnépszerűbb filmjéhez anno a már szintén odafent komponáló maestro, Ennnio Morricone írt legendás dallamokat.
Emlékezzünk! Szerencsére Terence Hill és Alain Delon még velünk vannak.

lepro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3216681426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása