alonzomosely

alonzomosely

Idétlen időkig

2021. szeptember 23. - midragon

Önnek mi jut eszébe február 2-ával kapcsolatban? Névnap, születésnap vagy valami más családi esemény? Esetleg a gyertyaszentelés napja? Ha ezek valamelyike, akkor Ön szerencsés ember. Ha nem, akkor Önt Phil Connorsnak hívják, február 2 pedig nem mást, mint az újra és újra ismétlődő február 2-át jelenti ­– és én tényleg nem szeretnék a Maga bőrében lenni! Vagy mégis?

groundhogday3.jpg

Phil (a mindig szuper Bill Murray) a jó fenébe kívánja azt a bizonyos téli napot. Pedig a szarkasztikus időjós csak egy napra érkezett Punxsutawney-ba, a hóval borított, vidéki szundivárosba, hogy újdonsült producerével, Ritaval (a mindig bájos Andie McDowell) és a végtelenségig türelmes operatőrével, Larryvel (Chris Elliot) tudósítson a világraszóló eseményről, amikor a jósok jósa, a prognoszták prognosztája, Phil, a mormota előmászik a vackából és eldönti: vajon véget ért-e már a tél. A cinikus és gúnyos Phil (már mint az ember) gyorsan lezavarja a druszájával kapcsolatos felvételeket és már indulna is hazafelé, amikor váratlanul hatalmas hóvihar állja útjukat és muszáj a kisvárosban maradniuk. Sebaj, egy éjszakát még ki lehet bírni. Phil reggel felébred, kimászik az ágyból, felöltözik és elindul… hogy filmre vegye Philt, a mormotát! Hogy is van ez?

groundhogday2.jpg

Harold Ramis, akit leginkább a Szellemirtók Dr. Egon Spenglereként ismerhetünk, olyan rendezésekkel a háta mögött, mint a Golfőrültek, a Családi vakáció, a Közös többszörös, a Csak egy kis pánik és A bájkeverő, a rá jellemző módon az Idétlen időkig-gel a “komoly” vígjátékok Truman Show-szerű típusát alkotta meg. A film látszólag – elsősorban a zseniális Bill Murray-nek köszönhetően – egy vicces őrület, az újra és újra ismétlődő – de a legkevésbé sem unalmas! – napjával a végtelenségig képes a humort fokozni, a háttérben azonban sokkal mélyebb tartalmat rejt.

groundhogday4.jpg

Az örök érvényű és agyonkoptatott, befagyott lényegről kaparja le a jeget: ne hagyjuk elveszni az időt, hiszen minden egyes nap egyszeri és megismételhetetlen! Nekünk ugyanis nem adatott meg az, hogy Philhez hasonlóan kihasználjuk az élet adta örömöket és mások által észrevétlenül a majdnem tökéletesig csiszoljuk a jellemünket.

Kár. Pedig egy-két páncélautót én is úgy bevállalnék!

(2002)

Tegnapelőtt volt a zseniális Bill Murray 71-ik születésnapja! A leginkább vígjátéki szerepeiről ismert színész már jó negyven éve topon van és nem csupán blőd bolondozásaival (Golfőrültek, Tökös tekés), de sikerfilmjeivel (Szellemirtók, Szellemes karácsony), sőt kicsi, művészi mozijaival (Holdfény királyság, Grand Budapest Hotel) is belopta magát a szívünkbe. Nem csak az ő, de talán minden idők egyik legjobb, legszerethetőbb mozija az 1993-as klasszikusa, az Idétlen időkig. Boldogot, Bill!

groundhogday.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr6016698800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása