alonzomosely

alonzomosely

Amerikai história X

2021. október 16. - midragon

A tavalyi évben készült Amerikában egy film, amely nem lett világraszóló kasszasiker, mint az Armageddon vagy a Ryan közlegény megmentése és nem is jelölték tucatnyi Oscar-díjra, mint a Szerelmes Shakespeare-t vagy a Ryan...-t. Ez a film azonban az 1998-as év egyik legmegrázóbb, legőszintébb és legprovokatívabb alkotása volt. Mindösszesen egy akadémiai jelölést kapott, mégpedig a már másodszor nominált főszereplő, Edward Norton révén, bár ha valaki végignézi a félig színes, félig pedig fekete-fehér filmet, könnyen hozzágondolhatja a legjobb filmnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, operatőri munkának és vágásnak járó Oscart is! Ez a nem túlságosan elismert, de az év legmeghatározóbb munkájának számító alkotás az Amerikai história X.

americanhistoryx.jpg

Derek Vinyard (Norton) neonáci, azok közül is a legagresszívabb és legkegyetlenebb fajtából, ő a helyi csoport vezetője, akit emberei bárhová követnek. Egy éjszaka Derek hidegvérrel megöli azokat a fekete srácokat, akik az autójukat próbálják feltörni – mindezt pedig öccse, a könnyen befolyásolható Danny (Edward Furlong) szeme előtt. Dereket három évi börtönre ítélik, mi, a nézők legközelebb már csak a hűvös falak közüli szabadulása után látjuk.

americanhistoryx2.jpg

A fiú már nem vágatja kopaszra a fejét, a szemében nem villog az izzó gyűlölet – gondolhatjuk, valami történt vele a börtönben, mégpedig egy olyan valami, amely eddigi élete átértékelésére és személyiségének teljes megváltoztatására késztette. Derek új emberként tér vissza a családjához és megpróbál mindent elfelejteni – a múltja azonban utána nyúl és nem engedi ki az erőszak hálójából.

americanhistoryx4.jpg

Az elsőfilmes ex-reklámrendező és operatőr Tony Kaye megdöbbentő és egyben megható filmet készített. Hitelesen mutatja be egy ember lelki átalakulását és megrázóan idézi fel előttünk ennek a fiatalembernek a múltját és a még annál is bizonytalanabbnak tűnő jövőjét.

A remek színészi alakításokat felvonultató, kőkemény drámát június 3-tól tekinthetik meg a nézők a balassagyarmati Madáchban.

 (1999, Nógrád Megyei Hírlap)

Nagyon nincs mit elemezni rajta: a valaha készült egyik legjobb film!! 10/10

americanhistoryx3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr316723382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása