alonzomosely

alonzomosely

Wyatt Earp

2021. október 19. - midragon

Figyelem! Ülőgumókat edzeni!

Röpke három erejéig Kevin Costner újra itt van velünk és vadnyugati porfelhőbe burkolózva ismét belovagol az életünkbe. A Farkasokkal táncoló díjesős, szakmai és anyagi diadala után tucatnyi sztárral az oldalán fegyvert ropogtat a 65 milliós Wyatt Earp cimű filmben.

Lawrence Kasdan filmrendező – aki már a tíz év előtti Silveradoban is együtt dolgozott Costnerral –, most elkészítette a békebíró életét bemutató saját, egyéni koncepcióját. Igaz, a kilencvenes évek elején feltámadó westernhullám már apadóban van – mi még nem láttuk a horrorfenegyerek Sam Raimi Gyorsabb a halálnál című filmjét Gene Hackmannel és Sharon Stone-nal –, de Wyatt Earp életét már két alkotásban is feldolgozták.

wyattearp.jpg

Megvallom őszintén, sohasem voltam egy coltos fajta és a Vadnyugat történetét is csupán Lucky Luke és a Dalton fivérek összecsapásaiból ismerem, ezért hirtelenjében nem is tudtam, hogy ki volt a fent említett revolverhős, akit Kurt Russell és Kevin Costner is más filmben és másképpen alakított. Az tény, hogy az anyagiakat figyelembe véve az előbb piacra dobott Tombstone – A halott város többszörösen lekörözte a Wyatt Earp című epikus legendaromboló alkotást. Hiába a kritikusok dicsérő véleménye és az Owen Roizman operatőr által begyűjtött Oscar-jelölés, a Kasdan-Costner duó tálalta történet nem tartozik a százmilliós forgalmú megasikerek közé.

De semmi baj! Aki annak idején élvezettel ülte végig Sergio Leone westernjeit és hosszú percekig mélázott Ennio Morricone hangulatkeltő zenéjén, miközben két magányos hős az örökkévalóságon keresztül állt egymással szemben – a Wyatt Earpben sem fog csalódni.

wyattearp2.jpg

A hosszú sztoriba sok minden belefért. Az eddig forgatókönyvíróként is sikeresen működő Lawrence Kasdan (Frigyláda…, A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér) a társirónak maga mellé vett Don Gordonnal valószínűleg álmatlan éjszakákon keresztül dolgozta fel a marshall, testvérei és Doc Hollyday kalandos életét. Mindennek utánanéztek, legyen az legenda szóbeszéd vagy igaz történelmi tény és így nem csupán a híres-hírhedt O.K. Corral-i pisztolypárbajt, hanem Wyatt Earp fiatalkorát, marshallá válásának előzményeit, sőt a leszámolás utáni eseményeket is bemutatják.

Wyatt-et, mint vagány postakocsist ismerhetjük meg először, majd a többségében férfiakból álló és a nőket csupán kiegészítőként tartó Earp kompánia életét láthatjuk. Kiderül, hogy az ifjú Wyatt – még bajusz nélkül – felesége halála miatt jó néhány évre lecsúszott piássá válik, majd magát összeszedve bölényvadászattal és az értékes bőrök eladásával foglalatoskodik.

wyattearp5.jpg

A részletes cselekményvezetés és a szereplők bemutatása miatt a Clanton banda elleni véres leszámolás csupán a film második felében kap szerepet. Tombstone-ba, az arizonai városkába érkeznek meg az Earp testvérek, hogy letelepedve és jó pénzt keresve békésen éldegéljék az életüket. De az Ike Clanton által vezetett törvényen kívüliek bandájának sorozatos balhéi arra kényszerítik Wyatt-et, hogy ismét felvegye a fegyvert és fellépjen az erőszak ellen. Kis csapatához társul még a tüdőbeteg Doc Hollyday – Dennis Quaidet láthatjuk vagy húsz kilóval soványabban a remekül eljátszott szerepben.

Az ellenfél azonban nem hagyja magát és támadásaival egyenesen a törvényvédő családot veszi célba. Ezek után pedig elkerülhetetlen lesz a nyílt összecsapás, ami számtalan áldozatot követelve vérbe és lőporfüstbe borítja Tombstone-t.

wyattearp4.jpg

Costner és Quaid játékán kívül seregnyi színésztársuk alakítása az, ami feledteti a terjengős mű lassúbb pillanatait. Gene Hackman (az idős családfő szerepében), Michael Madsen, Jeff Fahey, Jobeth Williams, Bill Pullman, Isabella Rossellini és társaik jópár percet dobnak fel tehetségükkel.

A rendező szakított a klasszikus, idealista amerikai westernnel, az egysíkú „csak jó”, „csak rossz” sémával és összetettebben ábrázolta figuráit. Wyatt Earp is egy ilyen személy: a törvényt önhatalmúlag betartató szerencsevadász, a családjáért – elsősorban fivéreiért – mindig áldozatot hozó, de agresszív revolverhős. Egy ellentmondásos alak, aki a mai, modern westernben nyerte el az őt megillető helyet.

Elvégre az is gyilkosnak számit, aki a törvény nevében öl – hiába menti fel őt jelvénye a büntetés alól!

 (1995, Cinema Videó Plusz)

Vannak olyan időszakok, amikor Hollywoodban kis eltéréssel hasonló témát, eseményt feldolgozó mozik kerülnek a vászonra. Természetesen ez mindig a teljes véletlen és nem a "Hé, Johnny, ez egy tök jó alapötlet, a jog nem védi, csórjuk el, mi jobban megcsinálnánk" műve, hiszen bárkinek az eszébe juthat teljesen véletlenül ugyanaz vagy hasonló sztori! Így volt ez annak idején a Deep Impact - Armageddon, a Támadás a Fehér Ház ellen - Az elnök végveszélyben vagy a Robin Hood és a Robin Hood, a tolvajok fejedelme esetében is. Kevin Costner egyik legnagyobb sikere után még egyszer belenyúlt egy hasonló duplába, amikor Wyatt Earpként épp Kurt Russell Tombstone-jával kelt pisztolypárbajra. A férfias bajuszok filmjei közül kommerszsége ellenére nekem az utóbbi tetszett jobban, ám a vadnyugati igazságosztó Costner mozija sem volt rossz, bár hosszúságát és lassú történetmesélését sem tudta feledtetni a benne szereplő vagy kéttucatnyi nagy név sem...

 wyattearp3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8116728242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása