alonzomosely

alonzomosely

Z, a hangya

2021. október 28. - midragon

DreamWorksék nagyon belekapcsoltak!

A Spielberg-Katzenberg-Geffen triumvirátus tentája még meg sem száradt a megacéget életrekeltő szerződésen, amikor a családi film részleg emberei, az animátorok vezetésével teljes mellbedobással hozzá is kezdtek a szórakoztatásban új dimenziókat feszegető terveik megvalósításához. Elő az egérrel és a grafittal! – felkiáltással a monitorok és a rajzlapok elé vetették magukat, hogy megmutassák a Disney-nek – ahonnan egyébként nem sokkal korábban Jeffrey Katzenberget radírozták ki –, nem csupán Walt bátyó lurkói, de Steven papa gyerkőcei is többet tudnak a krikszkrakszolásnál! Éjt nappallá téve izzott a papír és az egérpad sok-sok hónapon keresztül, mígnem ez év második felére megszületett a két nagy mű: a klasszikus rajzstílusban készült Mózes-sztori, a lenyűgöző képi világú Egyiptom hercege, valamint a Toy Story után a világon másodjára teljes egészében digitálisan életre keltett Z, a hangya.

z.jpg

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy New York elsőszámú neurotikusa és legsötétebb – szarukeretes – szemüvegén át bámuló pesszimistája, Woody Allen minden egyes filmjéhez képes csokorba gyűjteni a filmgyártás nagymenőit. Általános kép, hogy az elérhetetlen ég tízmilliókat bezsebelő csillagai térden állva könyörögnek az éppen klarinétjét bizgető viccmester ajtaja előtt, hogy egy rövid szerep és rongyos párszáz dolcsi erejéig szerepelhessenek valamelyik filmjében. Most azonban új oldal kezdődik az Allen-albumban, hiszen az önmagát jelentéktelennek tartó, Z-4195 nevet viselő, pszichiáterhez járó kishangyát éppen az önmagát jelentéktelennek tartó, pszichiáterhez járó emberke, Woody Allen kelti életre – az angol nyelvű eredetiben.

Z sorsa már a születését követő percekben eldőlt. Mivel nem rohamsisakot tettek a fejére, hanem egy csákányt adtak a kezébe, végérvényessé vált, hogy a hangyaboly egy-a-millióból kategóriába tartozó napszámosaként fejti a talajt a társadalom legnagyobb épülésére. Ennek megfelelően Z nem igazán van megbékélve a sorsával. Éppen legjobb haverjával, a széles felsőtestű katonával, Weaverrel (nem más, mint Sly Stallone!) iszogat a bárban, amikor egy kis kikapcsolódásra várva, álruhában betoppan a boly második hölgye, Bala hercegnő (Sharon Stone erotikus hangján) és rövid beszélgetés után táncba elegyedik főhősünkkel. Persze nemsokára kitör a tömegbunyó és Z elszakad a hercegnőtől, de addig fűzi Weavert, míg az ideiglenesen szerepet nem cserél vele.

z2.jpg

És másnap kezében fegyvert szorongatva, hevesen dobogó szívvel a hadsereg díszszemléjén Z a hercegnő felé integetve menetel el Bala emelvénye előtt - egyenesen a háborúba, ahol a hangyahadsereg a vérszomjas termeszek ellen indul bátor rohamra... Isten veled, Z...?!

Annak ellenére, hogy a Z, a hangya animációs film, az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően nem elsősorban a kisebb korosztály számára készült. A történet nagyjából követi a „csóró srác beleszeret a gazdag lányba és megmenti a világot” színezetű sémát, de minden másban a felnőtteket veszi célba  elvégre melyik lurkó tudna igazán jót nevetni a Ponyvaregény táncparódiáján vagy Woody Allen fanyar humorán? A számítógépes grafika ismét a csúcsokat döngeti: elképesztően látványos a gigantikusnak tűnő boly, valamint a hangyaszemszögből látható kinti világ megjelenítése; szuper a különböző szereplők eredeti hangjának megfelelő karakterek kidolgozása (pl.: Gene Hackman, mint gonosz tábornok; Christopher Walken, mint hidegvérű ezredes; Danny Glover, mint közkatona; illetve a darázsként szereplő Dan Aykroyd vagy a királynőt megszólaltató Anne Bancroft) és egészen fantasztikusak a hangya-termesz csata Csillagközi inváziót is lepipáló akciójelenetei is.       

z3.jpg       

A Z, a hangya rendkívül vicces és aranyos, de valószínűleg nem vonz majd annyi kissrácot, mint a Toy Story. Azok a felnőttek azonban, akik végignézik, biztos, hogy nagyon szórakoztató másfél órát töltenek majd az apróságok világában – persze ahhoz az is kell, hogy Z- t Kern „Woody” András szinkronizálja!

Ja,  A Nagy Kupola szégyene kapcsán azért Lőrincz L. László is megpróbálkozhatna egy plágiumperrel. Hátha bejön!

(1998, VOX)

Woody Allen a hangyabolyban! Ma már a technikai fejlődés jócskán túlhaladta a DreamWorks egyik első filmjének animációját, de még mindig szórakoztató kaland - elsősorban neurotikus hangya főhőse miatt. Ja, igen, a Wyatt Earp-kritikánál kihagytam, de a Z is beletartozik a duplázós sztorik csoportjába, hiszen vele csaknem egy időben mutatta be a Disney az Egy bogár élete hasonlóan kellemesen családi animációját.

 

z5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3916737666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása