alonzomosely

alonzomosely

Nyomás utána!

2021. október 31. - midragon

Egész kellemes érzés felütni a szekrény alján sárguló, jó húsz évvel ezelőtti Filmévkönyveket, hogy a régmúlt időkre visszaemlékezve az ember elcsodálkozzon a mai favoritokat – lásd: Star Wars-, Harry Potter-, Zsákos Frodó-filmek és blockbuster testvéreik – megszégyenítő sikerszérián, ahogy a Bud Spencer-Terence Hill páros duóban vagy csak á la natúr egymillió feletti nézőszámot produkálva minden egyes bunyójával hatalmas taslit zuhant az aktuális amerikai favoritok, szovjet honvédők és olasz-francia krimik tarkójára.

nyomas4.jpg

Ilyenkor felsejlik a 12 forintos – négy előadásra elegendő! – diákbérlet a hozzá ingyen társított Piedone Egyiptomban kártyanaptárral, a multiplex előtti monó hangrendszeren is szédületeset szóló maflások, a zseniális magyar szinkron tolmácsolta beszólások, a mindig élvezetes zene és természetesen az elnyűhetetlen – idén 74 (!), illetve 64 (!) éves – kettős szeretlek-is-meg-nem-is civódása. Mindezek elegendőek ahhoz, hogy az ember a huszadik tévésugárzás alatt is ugyanolyan remekül szórakozzon a Spencer-Hill mozikon, mint tette azt húsz évvel fiatalabban… és tegye azt most is, a valóban hiánypótló DVD-megjelenés alkalmával.

A görkoris szőke, Rosco (Terence Hill) és a rovott múltú szakállas, Doug (Bud Spencer) csupán pár órája ismerik egymást, ám e rövid idő alatt sem pihenve pár morcos kamionos fejére rántanak egy útmenti kocsmát, majd a meneküléshez használt böhöm rakterébe zárnak két zsarut, hogy aztán a helyi repülőtéren keveredjenek még nagyobb gubancba. A gyors olajra lépés reményében elcsaklizzák egy bizonyos Mr. Steinberg és Mr. Mason urak repülőjegyét, nem is sejtve, hogy ezzel a világ két legprofibb titkosügynökének bőrébe bújva President Ronald Reagen mosolygós képe előtt váljanak botcsinálta CIA-ügynökké.

nyomas2.jpg

Mivel pedig még a legfelsőbb vezetés sem kételkedik hitelességükben ez minden gond nélkül tökéletesen sikerül is nekik: hőseink nemsokára texasi császárokként robognak be Miamiba, hogy egy bizonyos K1 (Buffy Dee) nevezetű őrült és természetesen világuralomra törő milliárdos nyomán és nyakán taposva mentsék meg a világot a pusztulástól...

nyomas3.jpg

A Spencer-Hill páros egyik legutolsó közös produkciójában is a könnyed viccek és a súlyos ökölcsapások, a mogorva hümmögések és a kaján pimaszságok, az ütésálló gyomrok és a villámgyors pofonok a főszereplők. A Nyomás utána! az ellenállhatatlan főhősök hatalmas poénjain szárnyalva röppen be a vicces, laza klasszikusok sorába – kár, hogy Bud Spencer és Terence Hill a nyugdíj mellé ezidáig még egyetlen rangos szórakoztatóipari elismerést sem kaphattak. Pedig igazán kijárna nekik!

Sebaj, addig is... Forza Italiaaaaaaaaaaa!

 (2003)

Drága jó Carlo Pedersoli épp ma lenne 92 éves, de mindannyian tudjuk, hogy halhatatlan, csakúgy, mint kékszemű komája, Mario Girotti! Filmjeik megunhatatlanok - aki mást mond, az természetesen semmit sem ért a mozihoz - és nem csupán sziveszter- vagy húsvéteste, vagy akár egy hosszú hétvége bármelyik napján, hanem az év akármelyik napjának akármelyik pillanatában megnézhetőek! Emlékeim szerint ez az egyetlen kritika-ajánló, amit valamelyik vígjátékukhoz írtam, de azért jópár Spencer-Hill DVD-borító is van a repertoáromban...

 nyomas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr1916741116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása