alonzomosely

alonzomosely

True Lies - Két tűz között

2022. január 09. - midragon

A világ egyik leghatásosabb, de csupán egyszemélyes (!) marketingosztálya újra betöltötte külön bejáratú PR-ágyúját, hogy az összes reklámlövedékét a nyakunkba zúdítsa.

Figyelem! Aki innentől kezdve számítógéppel animált, mosolygó mosószerrészecskékre, dalolva emelkedő kamatokra vagy szuperegyedülálló minőségű fogpaszták tucatjaira vágyik, kérjük, hajtsa össze a lapot! Ugyanis nem a megfelelő kiadványt tartja a kezében.

Azok viszont, akik élvezik a humorral vegyített százhúsz perces csimmbummot, a sziporkázó tűzijátékot, szálljanak fel velünk a hullámvasútra!

truelies3.jpg

Ugyanis: Arnie visszatért! A tedd Magad Szupersztárrá-mozgalom élő reklámhordozója ismét kitette magáért, bevált stílusába némi intelligens humort is csempészve, önmagát tömjénezve és egyben parodizálva újra köztünk van. Az utolsó akcióhős katasztrofális forgalmi mutatóiról rémálmodva az osztrák izomember valószínűleg verejtékben fürödve meingottolta át jónéhány éjszakáját. Az egyéni hangvételű és sikertelen tévedés után, lázasan kutatva, mindenképpen megpróbált egy tuti nyerő témát fellelni. És lőn!

Isteni sugallattól megszállva, tehát a hollywoodi divatot követve – szinte hihetetlen – egy francia forgatókönyvhöz nyúlt. Majd a Titkolt titkos ügynök alapsztorijával felszerelkezve csupán annyit tett, hogy bekopogtatott az akciókirály, James Cameron ajtaján. A gép beindult, minden ment, ahogy a Sikergyárosok Zsebkönyvében írva vagyon. Cameron, aki A bolygó neve: Halál, A mélység titka és a két Terminator sikerével a háta mögött rögtön szuperprodukcióban kezdett gondolkodni, gyorsan felhajtott némi zöldhasú dollárkötegeket – bennfentesek szerint hazánkban is tanulmányozni kellene a technikát –, majd nekivágott a 100 millió dolláros és héthónapos forgatásnak.

truelies2.jpg

Az alaptörténetet az öreg Jimmy piciny robbanóanyag hozzáadásával felspécizte, majd megszokott stílusától eltérően jó adag humorral is vegyítette. Ebből keletkezett az az ütőképes elegy, amit mi True Lies – Két tűz között című filmként ismerünk. Az alapképlethez hozzájött még az elmaradhatatlan Arnold Schwarzenegger és – hogy megfelelő párja is legyen – az energikus Jamie Lee Curtis.

Tehát. Adva van Harry Tasker (Big Arnie), egy átlagos, hétköznapi komputerkereskedő, akit mellesleg a mindig háttérben maradó felesége, Helen (Jamie Lee) már meglehetős mértékbe un. Persze, ahogy az okosok mondják, az asszonynak nem kell mindenről tudnia, következésképpen arról sincs fogalma, hogy Harry maszekban szuperkém, az Omega Csoport tagja. Hogy ez pontosan mit is jelent a halandó népek számára, már a film első negyedórájában kiderül. Miután Tasker elegánsan végiglavírozik egy istenháta mögötti svájci szálloda bátermén, ellop bizonyos számítógépkódokat, majd az őrség fele állományát kikészítve szintén elegánsan távozik, még arra is jut ideje, hogy az „alibi” kongresszusról megtérve figyelmes ajándékkal lepje meg a családját.

truelies5.jpg

Az idill szinte tökéletes. Van, amiről azonban minden képessége ellenére még Harry Tasker sem tud. Az elhanyagolt Helen – ugye érthető?! – ki akar törni tipikus háziasszonystátuszából, ezért a kaland kedvéért szívesen veszi a nőfaló Simon (Bill Paxton) közeledését. Szeretet ide, hűség oda, lassan egyre jobban a szélhámos hálójába gabalyodik és az időközben arab terroristákkal harcba keveredő Harrynek is elkezd derengeni valami. Lépésre szánja el magát, de olyanra, amely, mint később kiderül, nem csupán a zátonyon pihenő házasságot, de a nézők recehártyáját felforrósítja.

Ami a továbbiakban történik, az az utóbbi idők egyik leghúzósabb filmjévé varázsolja a True Lies-t. Cameron lemondott a fejlett komputer-animációról, amit a T2-ben és A mélység titkában használt és visszatért a hagyományos, mechanikus effektekhez. A végső összecsapás során – ami egyébként minimum harminc perc hosszúságúra sikeredett – igazi és utánzat Harrier vadászgépeket használt, többek között lerombolt egy toronyházat és szinte mértani pontossággal – de hogy a fenébe? – felrobbantott egy hidat is. A maximalista rendezőtől ugyan mi mást várhatnánk?

truelies6.jpg

A legújabb hírek szerint Jamie Lee Curtis alakításával esélyes az idei női mellékszereplők Oscar-díjára és valószínűleg a kép- és hangeffektusok létrehozói is gyarapodnak majd egy-két nevezéssel.

A True Lies sikere után Schwarzenegger és James Cameron is egyaránt belemerült a munkába. Arnie a Junior című vígjátékban ostromolja a bevételi listákat, míg Cameron egy régi-új képregényfigura filmes pályafutását készíti elő.

Csak egy baj van. Ha a rendező eddigi munkanaplóját vesszük alapul, a Pókember kalandjaira legközelebb 1996-97-ben számíthatunk majd. Kár.

 (Cinema Video Plusz, 1995)

James Cameron az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és - főleg technikai szempontból - legmegújítóbb filmkészítője, elég csak az első két Terminatorra, A bolygó neve: Halálra, a Titanicra vagy az Avatarra gondolni. A True Lies ugyan nem saját ötlete, hiszen francia eredetiből tuningolta fel, de szokásához híven az akkor csúcson lévő Arnie-val a filmtörténet egyik leglátványosabb és legszórakoztatóbb akciómoziját alkotta meg. A legjobb jeleneteket azért ellopja az Osztrák Tölgy elől a férfi, aki harcolt egy halálosztó, egy alien és egy ragadozó ellen is, azaz Bill Paxton, de legfőképpen Jamie Lee Curtis, aki szürke háziasszonyból átváltozva minden idők egyik legjobb táncjeleneztét vetkőzi össze! (Bár nekem a látványt leszámítva nem igazán jött be az első, de hosszú kihagyás után Cameron idén jön az Avatar 2-vel, amit kétévenként még három folytatással fejel meg. Azért várós!)

truelies.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr4216807814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása