alonzomosely

alonzomosely

Jégkorszak

2022. január 10. - midragon

Réges-régen, a történelem hajnalán, amikor az emberek még a nagyvárosok helyett kicsiny hordákban küzdöttek a túlélésért, három ősállat, egy flúgos lajhár, egy mogorva mamut és egy kétszínű kardfogú tigris útra kel, hogy a természettel, egymással és önmagukkal birokra kelve biztonságban hazajuttassanak egy gügyögő embergyereket. Vállalkozásuk elsőre roppant nehéznek ígérkezik… másodikra pedig lehetetlennek. Ők azonban mégis elindulnak, hogy a hóban gázolva teljesítsék küldetésüket…

Aki eddig úgy gondolta, hogy az evolúciós fejlődés csúcsa a homo sapiens, az kérem, nagyon nagyot téved!

iceage3.jpg

Az emberiség ugyanis a fejlődéstörténet ágas-bogas fájának koronájában csak egy kicsinyke vadhajtás, hiszen most végre lerántják a havat a titokról és megtudjuk, hogy mi köze van az oly nagyra tartott embernek mondjuk a síelés, a snowboard, az amerikai foci kitalálásához, illetve a dodókacsák rejtélyes kihalásához! Hát semmi! Mindezen történelmi vívmányok és katasztrófák ugyanis nem a sapiensek, hanem egy izgága, de lusta és állandóan – Geszti Péter hangján – szövegelő őslajhár számlájára írhatók!

Sid ugyanis igazi balfácán: de a nagy szívű fajtából. Amikor az ősállatok a közeledő jég elől délre indulnak, ő még javában szunyókál és mire felébred, egyedül találja magát Manfreddel, a morcos mamuttal. Nem sokkal később egy kardfogú tigris banda támadását követően az ölükbe pottyan egy bőrpelenkás ősbaba, akit a havas hágón átkelve kell visszajuttatniuk az övéihez. Csatlakozik hozzájuk az egyik kardfogú tettes, Diego is, aki azonban valami teljesen más okból tapossa velük a havat.

iceage2.jpg

A két rendező, Chris Wedge (annak idején a Tron trükkjeit bütykölte, majd a Bogaras Joe-t rendezte) és Carlos Saldanha (a Harcosok klubja effektjeiért volt felelős) egy tipikus, kellemes, egyszerű történetű családi mozit készített. A Jégkorszak egy cseppet sem fagyos, érzelmes, vicces és ötletekkel teli talpalós roadmovie, kedvesek a szereplői – Sid az animációs történet egyik legjobb fazonja, de mellette a makkjával küzdő, az előzetesből ismert kis rágcsáló is fergeteges – szépek a rajzai és látványosak az akciói – ezek közül is a jégcsúszdás jelenet a csúcs. Emellett pedig zseniális a magyar szinkronja és még a Star Trek rajongók számára is tartogat egy kis meglepetést!

iceage4.jpg

Jó hír a rajzfilmek kedvelőinek: ha minden igaz, talán mégsem szűnik meg a 20th Century Fox animációs részlege és így nem válik kétpólusúvá az eddig a Disney-Pixar és a DreamWorks által uralt piac – mellettük legutóbb a Nickelodeon kapott egy kis szeletet a Jimmy Neutron, a csodagyerek révén. A Fox Animation Studios ugyanis a szakadék szélén kapaszkodva sok éves bukdácsolás után végre magára talált: a Pixar átlagos költségvetésének feléből, 60 millióból kihozott Jégkorszakot nem temette maga alá a konkurensek által indított sikerlavina.  Az Anasztázia szolid sikere, valamint a Titan – Időszámításunk után bukása után a cég megnyugtató – előreláthatólag világszerte 300 milliós – bevételt lapátolhat majd a kasszába. És mindezt egy dilis őslajhárnak köszönheti!

A szomszédságban azonban éppen emiatt még hangosabban surrognak az egérpadok: a Pixarnál ugyanis az elkövetkező három évben John Lasseter és Andrew Stanton a Némó nyomában, A hihetetlen család és a Verdák című animációs filmeket dobják majd piacra!

 (2002, Filmcsillag)

Ezt a szuper, melegszívűen fagyos animációs vígjátékot sem a család aprajának, sem pedig a nagyjának nem kelle bemutatni! Télen-nyáron, hidegben-melegben kötelező néznivaló!

iceage.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr9516809218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása