alonzomosely

alonzomosely

Sikoly

2022. január 22. - midragon

Hello, Sidney! – mondta Wes Craven és hirtelen előkapott egy jó nagy konyhakést, majd néhány tucat gyors szúrással kinyírta a horrorfilmet… hogy ugyanazokkal a mozdulatokkal rögtön életre is keltse!

A beefsteakarcú-pengeujjú Freddy Krueger apja megélhette a hetvenes évek végének nyolcvanas évek elejének horror-diadalát, ám miután útjára bocsátotta álomfiát, látnia kellett, ahogy a nézők elfordulnak a gyilkosoktól, zombiktól és más szörnyektől, hogy a rajzfilmsorozatokban vagy videójátékokban keressék a napi öröm-adagjukat nyújtó brutalitást.

scream5.jpg

Egy gyenge brooklyni vámpír és egy végre kimúló, de erőteljes utolsó Freddy-gyilok után aztán Craven bátyánk végre kezébe kaparinthatta Kevin Williamson humoros, filmes utalásokkal teli, ám kellőképpen vérgőzös forgatókönyvét és elkészíthette a műfajt kiparodizáló, de egyben meg is újító, a szórakoztatást és rettegést zseniálisan ötvöző – mára kimondhatjuk – kultikus alapművét.

scream4.jpg

A kisvárosokban mindig történik valami igazán érdekes, említésre méltó dolog. Esetünkben a dolog túlmegy a helyi rosszindulatú pletykák szintjén, hiszen egy feketébe öltözött, groteszk fehér maszkot viselő gyilkos aprítja a középiskolásokat. A késes rosszember jelenléte sokkolja Sidneyt (Neve Campbell) is, hiszen egy évvel korábban az ő anyja lett egy rejtélyes gyilkosság áldozata. Mialatt körülötte sorban elhullanak az évfolyamtársak Sid két sikoltozós menekülés között úgy dönt, hogy nem jut a butuska szőkék sorsára: a kagylót lecsapva kilép a villogó penge árnyékából…

A Sikoly – és vele egyenrangú folytatásai – nem csupán utat nyitottak a Buffy, a Tudom mit tettél tavaly nyáron, a Rémségek könyve és a Végső állomás-szerű középiskolás-horrorok előtt, de elodázhatatlan “érdemük” van a tinivígjátékok és jobb esetben az igényes Shakespeare-adaptációk feltámasztásában is. Ezen kívül – bár többnyire nem érik meg a filmjeik végét – kinevelték Hollywood legfiatalabb, huszonéves, milliókat kereső sztárcsapatát is.

scream.jpg

A Sikoly tökéletes választás az öregedő MTV és a még friss X-generáció számára is: pergő tempójú, szemtelenül friss, saját paneljaival a horrorpanelokat megviccelő, lélegzetelállító kisvárosi rémtörténet a kertünk végéből.

A horror kimászott a sírjából! Sikítsunk együtt!

(2002, DVD Magazin)

Freddybátyánk tettestársa, Wes Craven rendező negyed századdal ezelőtt újította meg a rémisztés műfaját, mégpedig egy addig nem nagyon használt kifejezés, a tinihorror köztudatba szúrásával. Az azóta alapfilmnek számító Sikoly mára a negyedik folytatásánál tart és úgy tűnik, nem vérzett el az eltelt évek múlásával, sőt, életben maradt alapszereplői most újra szembeszállnak az aktuális Ghostface-szel...

scream2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr6016821060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása