alonzomosely

alonzomosely

Halálos iramban

2022. január 26. - midragon

Még anno, a harmadik világháborút követően értetlenül bámultam, amikor ez a Mad Max nevű utcai harcos egy autós üldözés közepén valami palack csapját kezdte el tekergetni. Aztán amikor hátrahagyta az árnyékát, mint Gyalogkakukk a prérifarkast, kezdett megvilágosodni a dolog miértje. A Sárkány – Bruce Lee élete, a Sárkányszív és a Daylight rendezője, Rob Cohen most végre helyre tette számomra a dolgokat: legújabb utcai futamában úgy felbőgeti a motorokat, mint talán még senki ezelőtt – és ezzel a potom 38 millióból kihozott filmjét csak a tengerentúlon 145 millióig repíti.

thefastandthefurious4.jpg

Ezek a srácok lazák, magabiztosak, nagyon komoly gépekkel járnak és éjszaka, az utcákon versenyeznek. A féllegális, utcai döngetők alkotta közösségbe próbál bekerülni a dicső babérokra pályázó Brian (Paul Walker) is, ezért kihívja a helyi motorbütykölő ászt és versenyzőt, Dom Toretto-t (kemény, mint a Pitch Black-ben: Vin Diesel). A páros viadal persze a rutintalan Brian kocsijának elvesztésével jár, a fiatal srácnak azonban ezzel sikerül Dom bizalmát elnyernie és annak csapatába kerülnie. Rövidesen azonban kiderül: a pártfogoltnak más oka is van, hogy pont Dom mellett olajozza össze magát…

thefastandthefurious2.jpg

A sztori váza olyan, mint egy üres kaszni: a készítők azonban a szimpatikus fiatal színészekkel, a dögös újonc csajokkal (Michelle Rodriguez és Jordana Brewster) szépen kidekorálják és a több száz lóerős verdákkal, a videóklipesen fényképezett és vágott száguldásokkal bivalyerős motort tesznek bele, hogy aztán a Halálos iramban gumiszagot maga mögött hagyva végigszaggassa a minden fiatal lelkű lelkében a végtelen szabadság felé vezető autóutat. Ehhez már csak plusz színárnyalatként járul Santana, Method Man, R. Kelly, DMX és tsaik 1000 wattos zenéje. Sebességmániákusoknak és autóneppereknek kötelező!

thefastandfurious3.jpg

Egyébként nitro-veszély ide vagy oda, a végefőcím alatt eldöntöttem: spórolni kezdek egy tuningolt ’67-es Ford Mustangra!

(2002)

Rapido! Bő húsz évvel ezelőtt indult fékezés nélküli útjára a kigyúrt karok, tar fejek, dögös csajok és persze bivaly izomgépek szériája, amit ha már akarnának, sem tudnának abbahagyni a készítők, hiszen a nitróval túltöltött lóerők rég önálló életre keltek. Mostanában a Vin Diesel - Dwayne Johnson cicaharc borzolja a rajongók kedélyeit, ám biztosak lehetünk benne, hogy - bár most már a sorozat mindegyik darabja izgalom nélküli replikának tűnik -, pár évig még hallgatjuk felbőgő motorokat. Utána meg jöhetnek a "változatos" spin-offok vagy a nyugdíjaskor beköszöntével a rebootok és más fifikás tuningok...

thefastandthefurious.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3916824838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása