alonzomosely

alonzomosely

Az Örömapa

2022. január 31. - midragon

Ki az a George Banks?

Már előre félek a jövőtől. A családalapítás gondolata még messze elkerült, de mától remegve gondolok leendő lányom születésére és a későbbi esküvői készülődés tortúrájára. Csak remélni tudom, hogy engem elkerül mindaz, ami George Banks (Steve Martin) nyakába szakadt az Európából visszatérő leánykája szívszorító bejelentése után.

fatherofthebride5.jpg

A film első jelenetein a lestrapált cipőgyáros mintapapa a lagzi maradványai felett elmélkedve tájékoztat bennünket a szerelem és a házasság egetverő különbségeiről. Ekkor már tudjuk, megtörtént az, amitől minden lányos apa fél: a családfő szemefénye új nevet vett fel, mégpedig a férje nevét. Annie (Kimberly Williams) fejét bekötötték, de azért nem minden zökkenő nélkül.

Az akadályokat persze a hatalmas önsajnálattal és éles kritikai érzékkel megáldott George próbálja a frigy elé gördíteni, mivel saját szavaival élve új szerepkörben, „elhasznált cipő” – ként kell tengődnie. Nina, a boldog örömmama (Diane Keaton) mindent megpróbál, hogy férjét lehiggassza, de George már a leendő vővel való első találkozásakor becsmérli annak Nike csukáit, majd a fiú szüleinél tett látogatás alkalmával a fürdőszoba átrendezése után, kezében a házigazda csekkfüzetével a medencében landol.

fatherofthebride4.jpg

Aztán berobban az újabb sokk Franck (Martin Short), az esküvőszervező-művészlélek és Weinstein nevű kínai asszisztense képében. Persze, némi költségnövekedés ellenében leveszik a terhet az örömszülők válláról és rövidesen minden készen áll a színpompás esküvőhöz: hattyúk, tulipánok, „1200 dolláros tarta és purcelán, óriás sátur” – ahogy azt Franck hosszasan ecseteli számukra.

Általában egy jó poén másodszorra már hervasztó, ha pedig többször halljuk, egyenesen csömört kap tőle az ember. Még szerencse, hogy csak általában! Az Örömapa kilóg a általánosítás alól, ugyanis többszöri  megtekintés után is célba talál. Ez elsősorban a címszerepet alakító, ősz Steve Martinnak, az igényes komikusnak köszönhető, aki szimpatikus humorral jeleníti meg a vergődő apát. Az L.A. Story és a Jöttem, láttam, beköltöztem… sztárja most is fergeteges, a vígjáték eleven motorja. Méltó párja a feleséget alakító Diane Keaton, aki nyugodt higgadtsággal és szeretettel istápolja az elszabadult apát.

fatherofthebride2.jpg

Ragyogó Martin Short (Vérbeli hajsza), a handabandázó esküvőszervező szerepkörében, de a színészgárda többi tagja is jól megállja a helyét. Az egész felforduláshoz pedig Alan Silvestri szolgáltatja a változatosan élvezetes aláfestőzenét.

Mindent szemügyre véve Az Örömapa egy könnyen fogyasztható, de maradandó alkotás, ami remélhetőleg néhány hónapon belül gyakran fog a videókban forogni, a képernyő elé ültetve az egész családot.

Kivéve talán néhány lányos apósjelöltet…

(1994 – nem jelent meg)

A már oviban is ősz hajú Steve Martin családi vígjátékát két év csúszással, 1993 nyarán mutatták be nálunk, amikor éppen a salgótarjáni Apolló Moziban dolgoztam, így az egy hetes vetítési idő alatt jópárszor megnéztem a filmet. Csak pár ember lézengett a nézőtéren, de nem számított, én ugyanúgy imádtam George Banks esendő, szeretnivaló figuráját. Az Örömapa egyébként az 1950-es Spencer Tracy, Liz Taylor eredeti mozi modern újrája, 1995-ben egy ugyanilyen szórakoztató folytatást, majd 2020-ban egy rövidke reuniont is kapott. Martin egyébként mostanában újra Martin Shorttal és Selena Gomezzel brillírozik az Only Murders in the Building című sorozatban...

fatherofthebride.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr1817011438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása