alonzomosely

alonzomosely

Álljon meg a nászmenet!

2022. február 14. - midragon

Egy mozipénztáros emlékirataiból:

Csing-csing.

- Tessék, mozi.

- Szeretnék két jegyet venni.

- Melyik előadásra?

- Hát az estire.

- A háromnegyed hatosra vagy a nyolcasra?

- Háát, amikor azt a dzsúliaroberces filmet játsszák... Nna, az a címe, hogy... Indul a nászmenet!

 - Nem Indul..., hanem Álljon meg...

 - Méé’ , má’ nem vetítik?

 mybestfriendswedding4.jpg

Házasság- és címszédelgők kíméljenek! A nehezen memorizálók részére tálaljuk a tavalyi termés egyik legízletesebb szerelmi gyümölcsét: nem Indul a nászmenet, nem Álljon meg a gyászmenet!, de még csak nem is a hormonborzoló Álljon meg a nászéjszaka! A sok variációból csak egyetlen egy változat fogadható el: Álljon meg a nászmenet! Aki nem látta, az bánhatja, aki pedig látta, az valószínűleg sosem felejti el.

Julianne Potter (a vígjátékban is meggyőző woman: Julia Roberts) most aztán verheti a fejét a falba, hiszen kilenc évvel ezelőtt balfék módon jól elbaltázta az életét: kiadta a nagy szerelem, Michael (Dermot Mulroney) útját. Az azóta eltelt időben persze tartották a kapcsolatot, de barátivá változott viszonyuk sosem ment túl a szigorúan tiszteletben tartott határon. Most azonban Julianne hirtelen újra szerelembe esik, mégpedig egészen rendkívüli módon: magától Michaeltől tudja meg, hogy a fiú már nem marad sokáig agglegény, hiszen rövidesen feleségül veszi Kimmyt (eszméletlenül naiv, de bájos: Cameron Diaz), a milliárdoscsemetét.

mybestfriendswedding.jpg

Nosza, Julianne-ben fellobban a régi harci tűz és a lány rohamra indul, hogy minden eszközt igénybe véve megfúrja a kapcsolatot, hogy bármilyen áron visszaszerezze a „pasiját”...

A nagyon vicces és szórakoztató esküvői merénylet a koalamacik földjéről érkezett  P.J. Hogan lelkén szárad. A lagzik környékén igen otthonosan mozgó filmrendező először a Muriel esküvője című aprócska remekművel hívta fel magára a figyelmet, majd a kaliforniai vízbe csobbanva elkészítette az Álljon meg a nászmenet!-et. Amerikai film, de nem átlagamerikai értékekkel! Remek, fordulatos cselekmény, életízű párbeszédek, sok humor, romantika és emlékezetes alakítások. A remek színészek közül kimagaslik a Julianne homoszexuális barátját és pátyolgatóját játszó Rupert Everett; George megformálójaként elhalássza a legjobb és legviccesebb jeleneteket.

mybestfriendswedding3.jpg

Hogan lagziját még évek múltán is emlegetni fogja a násznép: szimpatikus az ifjú pár (illetve: két pár), bőséges és nagyon ízletes az ennivaló, a zenekar pedig pihenés nélkül, az utolsó másodpercig gondoskodik a csúcshangulatról. Az Álljon meg a nászmenet! felejthetetlen élmény: csak az a kár, hogy ilyen bulikba öt évenként egyszer jut el az ember!

(1998, VOX)

Ha már Valentin-nap, meg Hollywood, Amerika, akkor épp aktuális újra megnézni a kilencvenes évek egyik legszórakoztatóbb, legkedvesebb romantikus vígjátékát. A Nászmenetben... ugyan Julia Roberts az abszolút női főszereplő, ám a nem sokkal korábban berobbant - ám mára már sajna a nyugdíjas éveit élvező - Cameron Diaz méltó párja-ellenlábasa a komédiában. A kritika legelején megemlített rövidke párbeszéd valóban elhangzott Salgótarjánban, az Apolló Mozi megszentelt filmes földjén...

mybestfriendswedding2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3617510612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása