alonzomosely

alonzomosely

A gyűjtő

2022. február 21. - midragon

Csók a lányoknak!

Örök kérdés férfikörökben, hogy a női nem ifjabb korosztályának tagjai közül melyik csoportból lehet kiválasztani a legmegfelelőbb fehérszemélyeket. Valaki a butuska, de formatervezett bombázókra esküszik, más inkább a fakultációról fakultációra rohanó, átlagarcát dioptriák mögé rejtő okoskát választja. Egy szűkebb csoport megelégszik a csúnya és buta lányokkal (höhö-höhö) és vannak egy páran olyanok is, akik komoly kockázatot vállalva a kétségtelenül legnagyobb felkészülést kívánó, szemre és agytekervényre nézve egyaránt kiemelkedő formákkal rendelkező kevesek közül próbálnak becserkészni valakit.

kissthegirls4.jpg

Nos, van nekünk egy Casanova nevezetű ismerősünk, aki e legutóbbiak háza táján nézelődik a legszívesebben. Casi ugyanis, mint a női nem „kebelbarátja” egy igen furcsa szenvedélynek hódol: nem bugyikat, nem melltartókat és nem is harisnyákat lógat ki a falára trófeaként, hanem igazi ínyenc módjára az említett ruhadarabok viselőit, magukat a lányokat gyűjti csokorba – egészen addig, amíg a pengeagyú Morgan Freeman és a mosolygósszájú Ashley Judd bele nem kontárkodnak a kollekszionba.

kissthegirls5.jpg 

Alex Cross (Freeman) tényleg igazi profi. Törvényszéki pszichológusként már számtalan ügyhöz kérték a segítségét és mindig képes volt segíteni a hatóságoknak. Most azonban úgy tűnik, hogy még az ő kőkemény foga is beletörik a legújabb esetbe, hiszen kiderül, hogy rejtélyes körülmények között éppen az ő unokahúgának veszett nyoma. Mivel Cross nem csupán szakemberként, de érintettként is részese az ügynek, dupla erővel kezd hozzá az események felgöngyölítéséhez. A helyszínre érkezve rögtön összeismerkedik a helyi zsarukkal (nyálas főnök: az egyébként frankó Cary Elwes – Robin Hood, a fuszeklik fejedelme; Szerencsétlen baleset – az idióta amerikai szereposztás csapdájában ), akik elmesélik neki, hogy nem egyedi esettel állnak szemben: pillanatnyilag hét további, hasonlóképpen eltűnt fiatal és valamilyen területen tehetséges lány után is folyik a nyomozás. Nemsokára azonban váratlan fordulatként az erdőben megtalálják az egyik keresett lány holttestét.

kissthegirls2.jpg

Ahogy tovább folyik a nyomozás, egyre inkább fény derül egy titokzatos, magát Casanovának nevező, pszichopata hobbiból lányokat gyűjtő aberrált alak szerepére. Míg más gyufásdobozok, bélyegek, Beatles-lemezek, söralátétek rendezgetésével tölti az idejét, a gyűjtő újra lecsap: most éppen egy szemrevaló doktornőt, Kate McTiernant (Ashley Judd – Szemtől szemben, Ha ölni kell ) lepi meg az éjszaka közepén. A tettes azonban elszámítja magát, hiszen, nem gondol arra, hogy Kate nem nagyon szeretné a gyűjtemény egyik darabjaként végezni. A lány egy óvatlan pillanatban kitör az erdei rejtekhelyről és csak megy és megy és megy és megy...

kissthegirls.jpg

A Hetedik után ismét egy mániákus nyomában: a nehezen öregedő Morgan Freeman sosem adja fel, úgy tűnik, kiválóan érzi magát a megszállott és kitartó üldöző szerepében. Igaz, remekül is oldja meg a feladatot, hiszen A gyűjtőben csakis a vonzó, de kemény, most éppen feketére festett Ashley Judd éri utol a színészi teljesítmény területén. A Gary Fleder által rendezett A gyűjtő – bár elkerülhetetlen az elődhöz való hasonlítás – a Hetedik után is képes újat nyújtani. Fleder Fincherhez hasonlóan mind képileg, mind pedig a történetvezetés stílusában egyéni módon oldja meg a feladatot: izgalmas, csavaros thrillerrel szórakoztatja a nézőket. Bár A gyűjtő nem éri el a Hetedik magas színvonalát – elsősorban azért, mert a sztori háromnegyedénél már tutira sejthető Casanova személye –, mégis kellemes és feszült perceket szerezhet nekünk.

Ezenkívül még üzenettel is szolgál: csúnya és buta leányok, ne sírjatok! Nem is olyan nagy baj az, ha a csodaszerető nem éppen értetek toppan be az éjszaka közepén!

(1998, VOX)

Ashley Judd az 1995-ös Szemtől szemben szépséges, szőke, szenvedő feleségeként lett ismert nemzetközileg, majd a az ezredforduló végén-elején több sikeres filmben kapott főszerepet - gyorsan egyik legkedvencebb színésznőmmé is vált! Ezek közül az egyik a szorgos, szórakoztató iaprosmunka, A gyűjtő volt, amiben Morgan bácsival szerepelt. A rossz szerepválasztások - és a hírek szerint a Weinstein-terror - aztán elsöpörték a színésznő karrierjét, de a jóöreg állócsillag még leszerződött A pók hálójában címmel futó folytatásra. Shley persze még mindig kedvenc, de sajna már éles szemmel kell kutatni az új filmjei után...

kissthegirls3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7717698938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása