alonzomosely

alonzomosely

Mission: Impossible

2022. február 23. - midragon

Akkoriban, amikor a Commodor 64-esen pötyögtettük az ős-kompúterjátékokat, a fene sem gondolta volna, hogy az a bizonyos Impossible Mission nevezetű ugra-bugra, behatolós-kulcskeresős játék egy korábbi, nagyon sikeres tévészériából lopta az alapötletét.

Ha pedig most végignézzük Tom Cruise világszerte 452,5 milliót hozó akcióját, a Mission: Impossible című kémthrillert, körülbelül olyan érzésben lehet majd részünk, mintha a Commodore-hoz kötött, turbósított kazettás betöltőnket egy legújabb generációs Pentium processzorra cserélnénk!

missionimpossible.jpg

Maga nem látott még nagyon idegesnek engem! – szól figyelmeztetőleg Ethan Hunt (Tom Cruise), a szuperügynök, aztán pár pillanattal később eltűnik az éjszakában. Persze hozzátartozik a dologhoz, hogy mindezt egy cseh étterem romba döntése, valamint többhektó víz és tucatnyi, rémülten tátogó hal hátrahagyása után teszi.

missionimpossible5.jpg

Szóval, az egész ott kezdődik, hogy Ethan Hunt és első osztályú ügynökökből álló csapata, a főnök, Jim Phelps (Jon Voight) vezetésével egy rendkívül komoly és veszélyes akció végrehajtására kap megbízást. A szupermütyürökkel felszerelt csapat feladata egy olyan, felbecsülhetetlen értékű diszk visszaszerzése, amely tartalmazza az egykori vasfüggöny mögött ténykedő összes amerikai kém adatait. Az akció azonban balul üt ki: Hunt kivételével mindenki távozik az élők sorából és az egyetlen túlélőnek is menekülnie kell – a központ ugyanis őt vádolja az ügy és társai elárulásával. A történet második felvonása akkor veszi kezdetét, amikor Hunt összekapja magát és egy új csoport élén megpróbálja a napfényre rángatni az igazságot. Melléje szegődik a fekete Luther (Ving Rhames) és a szemlátomást labilis idegzetű Krieger (a francia Jean Reno-nak egy-egy arcizommozdítás is bőven elegendő), valamint az első akció során halottnak hitt, de hirtelen előkerült Claire (Emmanuelle Beart) is. Miközben Hunt és az új csapat egészen rafinált módon a többszörösen védett CIA-központban próbálnak újabb információkhoz jutni, nem csupán az amerikai elhárítás ügynökei, hanem egy Biblia révén az események hátterében mozgolódó titokzatos Max is belép a játszmába. És mindegyikük Huntra vadászik…

missionimpossible4.jpg

Hogy aztán végülis ki az, aki Tom Cruise mellett és ki az, aki ellene van, a cseles történet fináléjára kiderül. A filmből ugyanis még mindig hátra van a szuperexpressz-sebességű harmadik felvonás!

Tom Cruise első produceri munkájával óriási sikert ért el: a Mission: Impossible rendelkezik egy jó akciófilm dinamikájával és egy thriller gyomorszorongató feszültségével. De pozor!, a dicséret nem csupán a prágai, francia és amerikai helyszíneken tevékenykedő színésznek, hanem az egész akciót levezénylő rendezőnek, Brian De Palmának is szól – az ő kéznyoma nélkül korántsem lenne ilyen jó a film. Előszeretettel alkalmazza kedvenc eszközeit: az egy képen előtérben és háttérben álló szereplőket olykor egyaránt élesen láthatjuk (hagyományos felvételnél valamelyiküknek elmosódottnak, homályosnak kellene lennie), egy rövid jelenet erejéig pedig az általa mesterfokra fejlesztett és sűrűn alkalmazott osztott képmezőhöz is visszatér. A legnagyobb húzása azonban mégis az a képsor, amelyben az első akció bukásán elmélkedő Tomot láthatjuk: míg ő majd’ megfeszül, hogy kitalálja az eseményeket, De Palma bemutatja nekünk, hogy valójában kik és hogyan árulták el az egész csapatot. Briliáns!

missionimpossible6.jpg

A csúcsra pörgetett kémthriller tényleg móka a javából: remek történet, első osztályú rendezés, tehetséges színészek és az eredeti sorozatból felújított, dinamikus muzsika – az Ace Ventura után a másik nagy igazságvédő, Ethan Hunt is vallja: az efféle dallamra mindjárt jobb kedvvel vesz részt az ember egy bevetésen.

Még akkor is, ha az akció végén egy helikopter rotorja szegeződik a torkának!

(2002)

"Maga még nem látott nagyon idegesnek engem!" Kivéve, amikor a filmtörténet egyik legsikeresebb és legszórakoztatóbb akciószériájának legújabb részeinek premierjét már tucadjára tologatják előre az időben! A Mission: Impossible 7-8 ugyanis agyzsibbasztóan sokára, 2023 és 2024 nyarán kerül majd a moziba - előre láthatólag. Az egykori tévésorozat első filmújrája negyedszázaddal ezelőtt, 1996-ban robbant be és rögtön a suhanc Tom Cruise egyik legnagyobb sikerévé vált. Azóta a látvány, az akció és a kaszkadőrmunka magas iskoláját bemutatva a M:I kalandok a személyes kedvenceimé váltak és bármikor újranézhetők. Talán csak a második rész kivétel, ami John Woo túl pátoszos rendezésének "köszönhetően" lassú az elvárthoz képest. De erről majd legközelebb...

missionimpossible2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8817756378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása