alonzomosely

alonzomosely

Raya és az utolsó sárkány

2022. március 05. - midragon

Szépen animált és látványos bunyókkal tűzdelt harcoshercegnő mese a Disney-világból, ahol elképzelt dél-kelet-ázsiai vidékeken barangolhatunk. De vajon Raya, a Szív-béli hősnőnk képes-e valami új koreográfiát bemutatni, ami lepipálhatja a (rajzolt) Mulan és a Kung-fu panda távol-kelet-hangulatát?

Így keresd a sárkányodat!

raya2.jpg

Az európai, nyugati gondolkodással és mesékkel ellentétben Ázsiában a sárkány nem gonosz, pusztító szörny, inkább egy óvó, segítő, mitikus védelmező, aki ellenség helyett inkább szövetségese az embernek. Az egyfejű, de Süsü erős testalkatát nélkülöző, kígyótestű lény most új értelmezést nyer, mert az egyre menőbb Awkwafina (Ocean’s 8, Kőgazdag ázsiaiak, A búcsú) kiköpött másaként, Sisu néven vicces, kissé flúgos, de világmentő hősként is bemutatkozik.

Kumandra, a sárkányformájú nagy folyó körül elterülő, egykor prosperáló vidék most romjaiban hever. Hosszú évekkel ezelőtt az életük árán sárkányok mentették meg az ott élőket a gyilkos természetfeletti lények, a druunok támadásától. Ám a törzsekre szakadt emberek félelme, kapzsisága, hataloméhsége újra a világra szabadította a szörnyeket és állandó harcra ítélte Agyar, Karom, Farok, Gerinc és Szív lakosait. Hat éve már, hogy ez történt és azóta járja a vidéket a Szívből származó egykori kislány hercegnő, Raya (Kelly Marie Tran – Az utolsó Jedik, Skywalker kora), hogy megtalálja a legendák szerint megmaradt utolsó sárkányt, Sisut és a darabjaira tört kristálygömböt, amivel képesek lennének legyőzni a druunokat és – ha az emberek hajlanának rá – akár újra békében egyesíthetnék Kumandrát. Kalandos útja végigvezet az összes törzs területén és miközben látványos akciók között próbálja begyűjteni a gömb részeit nem csak a druunok, de a különböző földek lakói ellen is fel kell vennie a küzdelmet. Persze, nyilvánvaló, hogy megtalálja Sisut és még bátor segítői is akadnak. Talán kicsit túl sokan is…

raya4.jpg

Nem könnyű nagy szavakat írni a Raya és az utolsó sárkányról, hiszen egyrészt rendben van, mert kiszolgálja a Disney-stílushoz szokott ízlésünket, másrészt viszont nem sok eredeti ötletet dob be azért, hogy valami újat kapjunk a megszokott Disney-stíluson kívül. A látvány, a színek, az animáció, a mozgás, a szinte élőszereplősre koreografált összecsapások első osztályúak, a kliprendező Estrada és az eddig a Vaiana / Moana és a Hős6os rendezői székében ülő Hall ezekre nagyon odafigyeltek. Rendben van a sztori tanító üzenete is, a bátorság, kitartás, szeretet, egymás iránti bizalom stb., hisz mégiscsak egy családi filmről beszélünk.

Ám a történet valódi mozgatórugói, a karakterek már sablonosak, sokszor feleslegesek. A kitartó és állhatatos Raya hihető, szimpatikus és még a jó-rossz ellenlábassal sincs gond, azonban Sisu szétszórtsága néha már sok – különben is, kisebb verzióban, Eddie Murphy előadásában Mushu néven már láttuk a Mulanban. A druunokkal pár éve Tom Cruise vette fel a harcot A holnap határában és a sok segítő is inkább azt juttatja a néző eszébe, hogy a készítők a cukiságfaktor növelése érdekében minden eszükbe jutó karaktert megpróbáltak a sztoriba préselni – a pelenkás, tolvajbaba nélkül biztos meg lettünk volna!

raya3.jpg

A kalandok során egy idő után már nincs sok újabb érdekesség, kezd az üres szépség csapdájában ragadni a film, ám a finálé előtt egy ügyes fordulattal azért újra sikerül izgalmassá tenni a történetet és még a legnagyobb Sárkány, Bruce Lee mondása is visszaköszön: „légy olyan, mint a víz, barátom…”

Bár a Raya eredeti, maláj és indonéz jelentése nagyszerű, a címszereplő dalmentes, de kardcsengéstől hangos bemutatkozása ezt a minőséget nem éri el: egy képileg nagyon szép, ám átlagos Disney-rajzfilm, ami valószínűleg nem fog folytatásokban kiteljesedni. Bár, ki tudja…

(www.hetediksor.hu, A hetedik sor közepe, 2021.04.23.)

raya.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8917772680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása