alonzomosely

alonzomosely

Az utolsó szamuráj

2022. március 21. - midragon

Andszin-szan elámulna…

Tom Cruise, az amerikai polgárháború hőse Japánba keveredik és kormányos elődjéhez, Richard Chamberlainhez hasonlóan kimonót ölt magára – Tom-szan azonban nem elégszik meg ennyivel: nemsokára kardforgató szamurájként indul csatába.

lastsamurai.jpg

Edward Zwick rendező felettébb vonzódik a történelmi összecsapásokhoz és ezidáig már jópár csatába elvitt bennünket a filmjeiben. 1989-ben a polgárháborúban jártunk az 54. hadtest katonáival, kicsivel később a Szenvedélyek viharában című eposzban Brad Pitték küzdöttek az I. világháború sarában, majd 1996-ban Denzel Washington nyomozott Meg Ryan, Öböl-háborús hős után. A fenti példákból is láthatjuk, hogy Zwick direktor a lőporszagú, látványos kalandok nagy barátjaként kellemes vizuális orgiában szándékozik részesíteni a nagyérdeműt. A sorozathoz legfrissebbként csatlakozik Az utolsó szamuráj, mely a felsoroltakkal ellentétben ugyan nem fegyverropogástól, hanem kardpengék csengésétől hangos, mégis látványvilágában kiválóan megállja helyét az elődeivel folytatott harcban.

 lastsamurai2.jpg

A polgárháborús veterán, Nathan Algren kapitány (Tom Cruise remek alakítása) számára végképp véget ért a háború, hiszen az egykori hős olcsó, alkoholista vásári ripacsként vadiúj lőfegyverek „termékmenedzsereként” keresi a kenyerét. Váratlanul meglepő ajánlatot kap, amikor megkeresi a japán nagykövet és jól fizető állást kínál neki a távoli szigetországban: Algrennek a császár modern fegyverekkel felszerelt, ám még szedett-vetett hadseregét kellene kiképeznie. Katonánk elvállalja a megbízatást és az idegen országba utazik. Feladatát remekül teljesíti és újdonsült csapatai első csatájukban át is esnek a tűzkeresztségen: Algren a modernizációt támogató császár ellen fellázadó, az ősi szamuráj ösvényt követő Katsumoto (Ken Watanabe) és harcosai ellen vezeti katonáit. A véres harcban azonban a lovas szamurájokat senki sem képes megállítani és az utolsó leheletéig küzdő Algren ellenfele fogságába esik. Katsumoto foglyaként aztán egy számára teljesen új, a régi hagyományokat, a becsület és a kötelességtudat, a tisztesség és a tisztelet ősi elveit követő világba csöppen…

lastsamurai4.jpg

Bár első pillantásra Az utolsó szamuráj a sorozatként hömpölygő és mindenki által jól ismert klasszikus, A sógun történetvezetését követi, Tom Cruise csatája azonban többet nyújt annál: a két különböző civilizáció és kultúra ellentétének bemutatásán kívül felvázolja a japán társadalom örök belső ellentétének, megváltozásának forrását, a „barbár”, középkori, hadurak uralta világból a modern nagyhatalom korszakába vezető út első métereit is.

A film természetesen az utóbbi időkben már megszokott látványos csatajelenetekre és az Esőember óta már sokadszorra remek színészként bizonyító Tom Cruise-ra van kiélezve, ám Az utolsó szamuráj a hollywoodi sztár mellett egy új csillagot is teremtett: az eddig csak hazai filmekben játszó Ken Watanabe erőteljes, érzelmes játéka nem csupán a szakmai kitüntetést jelentő Oscar-jelölést hozta meg számára, de a világsztárság felé vezető rögös út első lépéseként helyet biztosított számára a 2005-ös év egyik legnagyobb durranásának szánt, Christopher Nolan (Memento, Álmatlanság) rendezésében, Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine, Katie Holmes, Gary Oldman, Morgan Freeman, Rutger Hauer, Tom Wilkinson szereplésével készülő ötödik bőregér moziban, a Batman: Kezdődik!-ben.

lastsamurai3.jpg

A pluszok sorában az igazi ínyenceknek pluszban még ott van Ujio szerepében japán egyik legjobb harcosa, Hiroyuki Sanada (Üzenet az űrből, Öld meg a sógunt!, Ninja kommandó) és az ismét zseniálisan brillírozó zeneszerző, Hans Zimmer meister, aki Az utolsó szamurájjal éppen 100-ik muzsikáját komponálta.

Az utolsó szamuráj összességében egy jól sikerült, bár kissé kiszámítható történettel, ám remek színészi alakításokkal, látványos csatajelenetekkel, szép képekkel és kiváló zenével összehozott kalandmozi – csupán az a fránya, könnyes-hollywoodos utolsó pár perc nem illik bele a kellemes összképbe.

(2004, Filmcsillag)

Amikor Tom Cruise szamurájkarddal indult csatába... Hollywood elnyűhetetlen, önjelölt stuntmanje sokmindent végigcsinált már akciódús életében, de japán harcosok között még nem vágtatott. A háborúspecialista Ed Zwick nagyszabású történelmi alkotásában egyik legnagyobb kedvencem, Hiroyuki Sanada (legutóbb: Mortal Kombat, A halottak hadserege és nemsokára: A gyilkos járat, John Wick 4) is tiszteletét teszi jópár precíz pengevillanás erejéig...

lastsamurai7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8917786186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása