alonzomosely

alonzomosely

Tommy Boy

2022. április 15. - midragon

Szombat este, ugye sok mindent lehet csinálni…

Lehet például: szunyókálni az ágyikóban, sörkuglizni a brigáddal, popcornozni a mozijegyszedővel, bulizni a barátnővel, felcsavarodni egy fára a haverokkal vagy a diszkóban a bemosok-az-arcodba nevezetű gyorsasági játékot űzni.

Léteznek azonban jóval kevesebb izomerőt igénylő mókák is. Ott van mindjárt a csupán szemizmokat megmozgató olvasgatás, a számítógép ártatlan billentyűinek püfölése vagy a Richard Claidermant is lepipáló zongorázgatás a tévé távkapcsolóján. Az adómentes régi szép időkben, amikor egy-egy csatornaváltás még nem tartalmazta az ÁFÁ-t, nem volt gond a műsorkínálat átböngészése sem: hol a magyar egyest, hol a magyar kettest bámulhattuk. Akkoriban a honi szórakoztatás netovábbját, két műsor jelentette: az egyik a Kisfilmek a nagyvilágból, míg a másik a szombati főműsoridőben jelentkező, alkoholmentes kutyulék, a Szombat esti filmkoktél volt.

tommyboy.jpg

Ám amíg mi – jobb dolgunk nem lévén – a képernyő előtt üldögélve a hosszú évtizedeket késett és politikailag „korrekt” filmalkotásokat nézegettük, addig is hétvége első estéjén, a világ mosolygósabb felének lakói a köznépszerűségnek örvendő Saturday Night Live tévékomikusainak viccsziporkáitól estek ki a foteljukból. A hetvenes évek végén indult és azóta is rendszeresen jelentkező műsor a mai amerikai vígjátékot meghatározó, de akkor még kezdő humoristák tehetségére épült: Chevy Chase, Dan Aykroyd, az elhunyt John Belushi, valamint Steve Martin nem csupán a műsor szereplői, de ötletadói is voltak. Mellettük olyan arcok tűntek fel, mint (a szintén néhai) John Candy, Randy Quaid, Jon Lovitz és Martin Short, de sok más tehetségen kívül Tom Hanks és Eddie Murphy is kivette részét a sikerből.

A show-nak folytatódnia kell! Miután a „nagy öregek” átnyergeltek a mozira, a műsor producereinek új komikusok után kellett nézniük. Így került a keretbe Chris Farley és David Spade is a kilencvenes évek elején. A mai, modern Stan és Pan páros már több, humorban bő évadot is a háta mögött tudhatott, amikor Peter Segal (Csupasz pisztoly 33 1/3) direktori keze alatt első filmfőszerepüket játszhatták a Tommy Boy című vígjátékban.

tommyboy2.jpg

Tommy Callahan (Farley, a Pancserock nagydarab rendőre) nem mindennapi egyéniség. Már testi valójában is ellentmond annak, hogy egyszerűen csak úgy keresztül nézzünk rajta, de ha szóba elegyedik vele az ember, akkor tűnik ki, hogy a tagbaszakadt siheder az einsteini magasságok helyett inkább csak Micimackó iszapos észjárásával van megáldva. Nagy test, nagy élvezet! Tommy semmit sem siet el: miután maradandó csúcsot felállítva hét év keserves munkája árán sikerül főiskolai diplomát szereznie, visszatér a csöppnyi Sandusky városkába, hogy az apja üzemében kezdjen el dolgozni. Big Tom (tuti választás: Brian Dennehy) keblét majd szétfeszíti a büszkeség, szeretett fiacskájának ugyanis minden esélye meg van arra, hogy egyszer majd az egész város életét meghatározó alkatrész-gyár vezetőjévé váljon. Ó, ne! – sóhajt a lakosság egy emberként: ők nem igazán lelkesednek a várható jövőért. Idősb. Callahan azonban fittyet hány mindenki véleményére és saját maga számára megduplázza a családi örömöt: hosszas egyedüllét után új asszonyt visz a házhoz. Beverly (Bo Derek: inkább dekoratív, mint jó színésznő) azonban nem egyedül megy Callahanékhoz; elkíséri őt fia, a nem túlságosan szimpatikus Paul is (Rob Lowe).

tommyboy5.jpg

És eljő az esküvő napja, nagy a dínomdánom, mindenki mosolyog, a két Tom fantasztikus családi show-t ad elő a násznépnek. A duhajkodás azonban olyan jól sikerül, hogy Big Tom holtan rogy össze. Lagzi helyett temetés. A magára maradt Tommy Boy-nak szembe kell néznie a kegyetlen valósággal: a lébecolás és a laza lötyögés helyett kezdetét veszi a kemény meló! Minden gond az ifjonc örökös nyakába szakad: a mostohamama és „fiacskája” ugyanis akcióba lépnek, hogy a megüresedett igazgatói széket megkaparintva a magukénak tudják a vállalat feletti hatalmat. A tehetségtelen, de nagy szívvel megáldott Tommy nem marad azonban teljesen egyedül: a mindenki által közutálatnak örvendő, kiállhatatlan, de a cég egyik legjobb ügynökeként dolgozó Richard Hayden (David Spade) a segítségére siet.

tommyboy3.jpg

Ők ketten egy kombi Plymouth-ba vágják magukat, hogy a fél országot átszelve és minden útjukba eső akadályt miszlikbe aprítva megkezdjék roadmovie-ba illő kálváriájukat. A cél pedig a Callahan vállalat és Sandusky városka megmentése…

A Tommy Boy című mulatságos vígjáték egy új oldaláról mutatja be az „örökösödési” filmek problémáját. Richard és Tommy egymásnak szöges ellentétei; antihősök, akiknek a legnagyobb küzdelmet azokkal a problémákkal kell megvívniuk, amelyeket saját maguk gördítenek az útjukba. Szóval, tök olyanok, mint mi – csak egy kicsit hülyébbek.

Tommy Boy olykor ügyefogyott, bugyuta és néha teljesen megfeledkezik önmagáról. Meg aztán hasonlít Forrest Gumphoz is… de csak egy icipicit!

(Cinema Videó, 1995)

Chris Farley komikus neve a mai fiatalságnak valószínűleg semmit nem mond, mivel a színész rövid karrierje és élete 1997-ben, 33 éves korában véget ért. Sajnos addigra már a másik testes vígjátékos, a legendás John Candy is távozott a mennyei kamerák elé, ám Farley halálát nem természetes ok, hanem drogtúladagolás okozta. A színész több filmterve is kútba dőlt - többek között a híres-hírhedt Farry Arbuckle életrajzi mozi -, így a Tommy Boy-on kívól csupán SNL-felvételeit és többek között a Csúcsfejek, Pancserock, a Fekete bárány és a Beverly Hills-i nindzsa című filmjeit hagyja. A kövér nevettető koronáját azóta sem viseli senki Hollywoodban...

tommyboy4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8317808631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása