alonzomosely

alonzomosely

Crocodile Dundee

2022. április 27. - midragon

„Ez nem kés! Ez A KÉS!” ­– szólott Paul Hogan és lazán előhúzott egy jó fél méteres „dzsungelkardot”.

A Crocodile Dundee első részének eme legemlékezetesebb poénja máig él az emberek emlékezetében. De nem is csoda, hiszen bemutatásakor nálunk is több százezren voltak kíváncsiak a messziről jött ausztrál első kalandjára és minden idők legsikeresebb ausztrál filmje az egész világon hálás közönségre lelt. Azonban míg az első részre 328 és a folytatásra 240 millió dollár értékben voltak kíváncsiak, addig a tavaly elkészült harmadik epizód menthetetlenül elsüllyedt a Los Angeles-i mocsárban. A cserzett arcú, a Crocodile Dundee gyártásának évében, 1986-ban már 47 éves – társíróként is közreműködő –, hazájában a hetvenes években saját humor-show-val rendelkező Paul Hogan persze sokáig próbálkozott, de hüllővadászának sikerét soha nem sikerült megismételnie.

crocodiledundee.jpg

De ez nem is baj, hiszen a Tarzan modernizált változataként értelmezett és utánozott (pl.: az Egy indián Párizsban, illetve klónja, a Dzsungelből dzsungelbe), „a messziről jött ember rácsodálkozik a nagyvilágra”- stílusú filmjével így is legendát teremtett. Bár az ausztrál világvégére ellátogató amerikai újságírónő (Linda Kozlowski), valamint a New Yorkba keveredő egyszerű, de az oszlopos erkölcsi értékekkel rendelkező Dundee kalandja és románca bő másfél évtizedre tekint vissza, kedves humorával, a két világ és értékrend ütköztetésével máig ébren tartja a minőségi szórakoztatás lángját.

(2002)

Egy rövid szösszenet a rendszerváltás idejének - a filmet idehaza 1987-ben mutatták be - egyik legnagyobb sikeréről, amit DVD-ajánlóként írtam meg jó húsz éve. Az ausztrál mozi két folytatást ért meg és 2018-ban a Super Bowl alatt egy kamu trailert is kidobtak a Dundee: The Son of a Legends Returns Home című kamumozihoz, amiben Danny McBride hozta az ifjabb krokodilt. Számtalan ausztrál név - Hugh Jackman, Russell Crowe, Margot Robbie, Isla Fisher - mellett Chris Hemsworth is feltűnt benne és egy időben komolyan foglalkoztak is vele, hogy a poénból valódi mozi szülessen - lásd.: Machete! Ki tudja, lehet még jól is sikerülhetne...

crocodiledundee2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7217818105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása