alonzomosely

alonzomosely

Visszavágó

2022. április 27. - midragon

Mel Gibson a hollywoodi nagyágyúk közül is az egyik legbiztosabb pénzügyi befektetésnek számít. A negyven felett is jóképű, vonzó és lehengerlő lendülettel játszó sztár nem csupán a kamerák előtt, de azok mögött is valami egészen egyedire képes: két saját rendezése, Az arcnélküli ember, illetve A rettenthetetlen révén pedig azt is tudjuk róla, hogy direktorként sem utolsó – ezt bizonyítja az utóbbi filmnek és a rendezésnek járó arany Oscar is.

payback2.jpg

A jóöreg Mel azonban leginkább színészként van elemében. Vicces és kissé őrült figurái – például a Halálos fegyverből, a Maverickből és az Összeesküvés-elméletből – már régóta egyéni védjegyévé váltak; nem csoda hát, ha legújabb krimijében, a Visszavágóban is egy hasonlóan eredeti karakter bőrébe bújik.

payback4.jpg

Porter (Mel) tulajdonképpen egy ördögi gazember – de a jobbik fajtából valók közül. Hősünk ugyanis csakis a törvény megkerülésével „keresi” a kenyérre valót: lop, rabol, lányokat futtat, de amit tesz, azt mindig becsülettel és tisztességes szándékkal. Talán éppen e miatt bele is sétál egy szépen kitervelt csapdába: társával egy lopott zsákmányon osztozkodnak, amikor kiderül, hogy a partner nem is annyira igazán megbízható partner. Elveszi a pénzt, valamint Porter feleségét és lelövi Portert magát is. Az ily módon többszörösen is kifosztott főhősünk azonban több hónapos lábadozás után felépül és természetesen bosszút esküszik: mivel tulajdonképpen ő egy becsületes gazember, visszatérve követelni kezdi a zsákmányból őt megillető hetvenezer dollárt. Csak hetvenezret és egy centtel sem többet!

payback3.png

Persze a jogos igény benyújtása közben kisebb-nagyobb bonyodalmak lépnek fel és mivel emberünk igencsak eltökélten indul az ellopott zöldhasúi nyomába, a környék gengszterbandáinak körében – persze némi lövöldözés kíséretében – igencsak szép számmal kezd lecsökkenni az emberállomány…

Az akciódús és humoros krimit – na és persze Melt! – április 29-től láthatják a gyarmati Madách Filmszínház nézői.

(1999, Nógrád Megyei Hírlap)

Az ajánló óta eltelt években persze fordult a kocka, hiszen balhéi miatt Gibson jó másfél évtizede parkolópályára került, majd nagy kihagyások után pár jobb beugrással - A feláldozhatók 3., Megjött apuci 2., Boss Level, A dagadék - és egy remek rendezéssel - A fegyvertelen katona - sikerült visszakapaszkodnia. Ám mivel A passió folytatása és a Halálos fegyver 5. még mindig késik, félő, hogy lassan belecsúszik az évi öt Zs-film süllyesztőbe. Ez a szeretnivaló őrült pedig többet érdemelne...

payback.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7617818139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása