alonzomosely

alonzomosely

A majmok bolygója

2022. május 25. - midragon

Tim Burton egyéni kis planétáján eddig jól megfért egymással Pee Wee, Beetlejuice, Batman, Ollókezű Edward és még az idióta marslakók vagy a fejnélküli lovas Christopher Walken sem lógott ki a csapatból. Ezidáig. Most azonban új Burton-faj tűnt fel a láthatáron: tagjai beszélnek, háborúznak, gyilkolnak és titkolják a múltjukat. Egyébként nincsenek nagy céljaik: ők akarják uralni a bolygót!

planet_of_the_apes.jpg
A jövőbeli Leo Davidson kapitánynak (Mark Walhberg) meg is gyűlik a baja ezekkel a szőrös lényekkel. Egy balul sikerült űrkísérlet nyomán ugyanis pórul járt csimpánzpilótája felkutatására indul, amikor váratlanul egy idegen bolygóra téved. Itt aztán meglepve tapasztalja, hogy nemsokára néhány más, ott élő emberrel – pl.: Estella Warren, Kris Kristofferson – együtt a planétát uraló majmok rabságába kerül. Leo persze nem tűri sokáig a rácsokat és gyorsan a tettek mezejére lép. Meglepetésére azonban nem csupán üldözői, de segítői között is talál majmokat.

planetoftheapes3.jpg
Az 1968-as eredeti film átírt, modernizált változatán meglátszik az idő nyoma – persze jó értelemben. A mostani produkció a mai igényeknek megfelelően sokkal látványosabb, akciódúsabb, Rick Baker és maszkcsapata remek munkával rejtette majomarc mögé Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan és a többiek vonásait. A készítők néhány meglepő csavarral tették élvezetessé a filmet: a fináléban például felidézik Pierre Boulle eredeti regényének ironikus-szatirikus befejezését, de láthatunk egy öreg majmot is, aki fiatalabb korában még az evolúció „kopaszabb” ágán volt található. Ki ő?

(2002)

Tim Burton a maga kis árnyékos, sötét világából kilépve rendezte meg 2001-ben a klasszikus sci-fi újráját. A kísérlete azonban sem bevételileg, sem kritikailag nem uralta le bolygónkat, így az újabb franchise-lehetőséget is elpusztították. Bár ennek a mozinak a befejezése ügyesen kacsintott vissza Pierre Boulle szatirikus regényének fináléjára, az "új" feldolgozás nem sok izgalmat és érdekességet tartogatott. A maszkok azért jól sikerültek - ám a legeslegújabb és tényleg remekül sikerült trilógiában már szükség sem volt rájuk, hiszen a színészek helyett CGI emberszabásúak lázadtak fel az emberiség ellen...

planetoftheapes4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7917839853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása