alonzomosely

alonzomosely

Mindent egy lapra

2022. augusztus 25. - midragon

„Szereted a sportot?”

Adam Sandler igen hullámzó teljesítményt nyújtva, karrierje során párszor már pályára lépett: a nagy befutást jelentő Happy, a flúgos golfos után kétszer is – A vizesnyolcas, Csontdaráló – amerikai focira váltott, majd most a kosárlabda palánkot vette célba. Az egyre jobban botladozó Netflix csapatával sokadszorra társulva Sandler az eddigi alacsony színvonal és erős középszer után végre egy szórakoztató, érzelmes és finoman humoros meccset hozott össze.
A Mindent egy lapra a színész legjobb formáját idézve olyan könnyed, minőségi munkái között kerül be a legjobbak közé, mint a Nászok ásza, a Ki nevel a végén?, Az 50 első randi, a Távkapcs vagy a Kellékfeleség. Emellett pedig kellemes meglepetés az NBA-fanoknak is a tavalyi Space Jam – Új kezdet fiaskó után – a Tapsiékkal színészkedő LeBron James most nem a pályán, hanem a kispadon, producerként igazgatja a mérkőzést.

hustle06.jpg

Stanley Sugerman (Sandler) nem tud túl sok időt tud együtt tölteni a szeretteivel (Queen Latifah és Jordan Hull), mert a Philadelpha 76ers csapatánál játékosmegfigyelő, így a világ legkülönbözőbb pontjait járva vadássza az új tehetségeket. Természetesen nem ez sportálmai netovábbja, hiszen az egykori, szebb időket is megélt játékos inkább edzőként munkálkodna. Erre minden esélye meg is van, hiszen régi jó barátja, a Sixers tulajdonosa, Rex Merrick (Robert Duvall pár perces, oldschool remeklése) már meg is mutatja Sugerman edzőbá irodáját! Ám az idős tulaj nemsokára elhalálozik és helyét a rideg gondolkodású, profitéhes fia, Vince (Ben Foster – Börtönvonat Yumába, A túlélő, A préri urai) veszi át, aki ismét repülőre ülteti Stanley-t, hogy a közeledő draft, a játékosválogató idejére új kosarasokat szerezzen a „kirakatba.”

hustle09.jpg

Sugerman fájó szívvel újra világjárásra indul, ám nemsokára igazi csiszolatlan gyémántra bukkan Spanyolországban! Bo Cruz (a szimpatikus Juancho Hernangomez, aki a sportvilágban a Utah Jazz játékosa és a filmben gyakorlatilag önmagát adja), a bakancsos, építőipari segédmunkás a helyi streeten a kispályás ászok közül kimagasodva dobálja a kosarakat, így Stanley szakértő szeme természetesen azonnal megakad a srácon és NBA-lehetőséget villant a szegény sorban élő őstehetségnek. Addig azonban, amíg az amerikai álom valóra válhat és legmagasabb fokozatba kapcsolhat a Cruz-rakéta még igen sok izzadtság lefolyik mindkettejük homlokán…

hustle03.jpg

A sportokban elég jártas Kevin Costner 2014-es Újoncok napja című amerikai focis mozija korábban már bemutatta azt az izgalmas, fordulatos folyamatot, ami a profi ligákban az újoncok kiválasztását övezi. A Mindent egy lapra ugyanezt a témát veszi alapul, ám csak részben érinti a kiválasztást és a kirakat helyett szereplőinek kapcsolatára fókuszál. A kisiklott sportkarriert a háta mögött tudó egykori csúcssportolóra, aki eltökélt, minden kockázatot vállalni kész menedzserként lép elő és az alacsonyról induló, egyenes, őszinte, de a nagypályások közt még nagyon rutintalan zsenire. A két fő karakter is előre vetíti, hogy alapjában véve egy klasszikus sportkarrier filmet látunk, hollywoodi forgatókönyv-fordulópontokkal, hullámvölgyekkel, felemelkedésekkel, időleges sikerekkel és bukásokkal, ám a történet mégsem unalmas, mert szív, humor, sportszenvedély viszi előre. A Mindent egy lapra nem csont nélküli, de kellemes szórakozás: a szereplők szimpatikusak – kivéve persze Foster kötelezően arrogáns karakterét –, Hernangomez remek az NBA-kívülálló szimpatikus alakjában és végre az is öröm, hogy Adam Sandler felejtősre veszi az idióta poénokkal való dobálózást. Szerencsére mindvégig a pályára koncentrál és nem ülteti saját magát az infantilis, alpári humor kispadjára.

(www.hetediksor.hu, A hetedik sor közepe, 2022.07.02.)

Ezt a megosztó fickót egyaránt lehet szeretni és gyűlölni is. Adam Sandler érdekes jelenség, hiszen negyedszázada benne van a hollywoodi fősodorban és szinte felváltva készít nézhetetlenül gagyi humorú és különlegesen szórakoztató mozikat. Bár akkori közönsége már rég felnőtt, a kilencvenes évek végének infantilizmusa néha visszatér a filmjeiben - hiszen egy újszülöttnek minden (rossz) vicc új. Szerencsére vannak ma is Sandler-kivételek is - a Mindent egy lapra épp ilyen: humoros, érzelmes, sportos, könnyen emészthető szórakozás - az eddigiekhez képest nekem nagyon kellemes, csont nélküli meglepetés volt...

hustle07.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3417916049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása