alonzomosely

alonzomosely

Számkivetett

2024. január 12. - midragon

A Megpróbáltatás 342. napja van ma, amikor elkezdem írni ezt a naplót. A trópusi vihar miatt a barlangomat nem tudom elhagyni és teljesen egyedül vagyok, leszámítva Sanyát, a fél pár teremfocicipőt, akivel a régi szép idők bombagóljaira emlékezünk… Az idő gyorsan múlik és most, az 512-ik napon magamra maradtam; miután hetek óta az én nyakamba varrta az összes kapufát és mellét, Sanyát bevágtam a dzsungelbe. Egy pillanat… úgy tűnik, mintha valami faládát sodorna partra a víz… A Megpróbáltatás 650. napja van, jó régóta nem írtam. Az időmet hasznosan töltöttem, ugyanis a faláda egy komplett házimozi berendezést és néhány DVD-lemezt rejtett. Csaknem száz nap és rengeteg munka után most végre itt ülök a roncsból kiszedett, egy bicikliből és mindenféle lomokból összetákolt kis generátor nyergében és vadul tekerem a pedált, hogy a szerencsére épen maradt lejátszón és tévén nézni tudjam a filmeket… A 651. nap reggele: szinte alig tudom leírni, amit érzek. Sanyával – miután három napig kétségbeesetten kerestem az aljnövényzetben – a Számkivetett című Robert Zemeckis filmet néztük végig.

castaway2.jpg

Ötször. Van is izomlázam rendesen. A sztori mintha rólam szólt volna: Chuck (Tom Hanks), a FedEx alkalmazott elbúcsúzik kedvesétől, Kellytől (Helen Hunt) és repülőre száll, hogy Moszkvában kisegítse a helyi kollégákat. Már éppen visszafelé tart, amikor repülőgép-szerencsétlenséget szenved. Szerencsére ő túléli a katasztrófát és egy lakatlan szigetre jut, ahol aztán elkezdődik kerek négy éven (!) át tartó kálváriája: teljesen egyedül – csupán Wilson, a röplabda, egy korcsolya és a saját leleményessége van a segítségére –, a vadonba került nagyvárosi idegenként kell életben maradnia. Élelmet keres, kunyhót, majd tutajt tákol. Szóval, igyekszik túlélni mindent. Kitartása és makacsága nem ismer határt, ám ő is eljut egy pontra, amikor már úgy érzi, teljesen felesleges tovább küzdenie…

castaway5.jpg

A 653.nap. Sokat gondolkoztam a filmen. Ha belegondolok, tulajdonképpen nem nevezhető túl akciódúsnak, de mégis: Tom Hanks egyszemélyes sziget-show-ja – más színészt nem is nagyon láthattunk rajta kívül –, első osztályú játéka és Zemeckis mindvégig fordulatos és ötletes rendezése tartalmas, csaknem két és fél órás szórakozást nyújtott...

castaway3.jpg

A 737. nap van és minden készen áll. A DVD-t itt hagyom, hátha egyszer valaki még hasznát látja. Sanyával együtt, hosszú megpróbáltatások, magány és szenvedés és mínusz harminc kiló után már tudjuk, hogy meg kell tennünk. Bármi vár is zátonyon túl, szembenézünk vele, hiszen nem adjuk, nem adhatjuk fel. Irány a tenger, most már egészen biztos vagyok benne, hogy nemsokára véget ér a számkivetettség…!

(2002, DVD Magazin)

Régóta tudjuk, hogy Tom Hanks-szel nem túl nagy életbiztosítás bárhová is utazni - a mozit leszámítva! Csaknem negyed évszázados, majdnem egyszemélyes szigetelős túlélőkalandja napsütéses példája annak, hogy egy jó rendezővel - Robert Zemeckis - és egy zseniális színésszel egy minimálsztoriból is maradandó filmélményt lehet varázsolni!

castawayposter2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr1318301361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása