alonzomosely

alonzomosely

Az ördög ügyvédje

2024. február 20. - midragon

Vajon mi az, ami a pokol kapuja felé tereli az embereket? Vajon miért olyan nehéz ellenállni a Sátán csábításának?

A kérdésre  magyarázattal szolgálni teljességgel lehetetlen, ugyanis a homo sapiens néhányezer éves történelme alatt összesen egyetlenegy, valamire való választ kaptunk arra a kérdésre, hogy vajon miért is olyan vonzó számunkra a gonosz személye. A válasz: „A Sötét Oldalra vezető út sokkal járhatóbb, Luke!”

thedevilsadvocate3.jpg

Csak ennyi elég az áttéréshez? A fenét! Manapság már többet kell feldobnia az ördögnek, ha szimpatizánsokat és követőket akar maga köré gyűjteni. Kezdetnek megteszi egy vagyont érő, New York-i lakás, egy jó zsíros fizetés, tucatnyi, nagymenőktől hemzsegő parti és a gondtalan élet ígérete. Eme csábító ajánlatot azonban már a modern kor kihívásainak megfelelően nem a lángoló trónon terpeszkedő, szarvas-patás, pokoli főnök prezentálja, hiszen odalent is haladni kell a korral. A reformoknak köszönhetően sátánunk bőr vezérigazgatói fotelben üldögél,  elegáns, méregdrága öltönyben feszít, limóval száguldozik és amúgy fantasztikusan érzi magát a Wall Street-i forgatagban.

Ments meg, Uram, minket a kísértéstől – és a hatalmas pénzeket ígérő, magabiztosan vigyorgó nagymenőktől!

thedevilsadvocate2.jpg

Kevin Lomax (igényes szerep, Keanu Reeves által remekül eljátszva) egy floridai kisvárosban dolgozó, sikeres védőügyvéd, aki pályafutása alatt még egyszer sem sétált ki vesztesként a tárgyalóteremből. Most is éppen nyerő pozícióban van és csupán percek kérdése, hogy széttrancsírozza védence, a fajtalonkodó férfi elleni per egyik kislány tanúját. Bár Lomax teljesen bizonyos abban, hogy ügyfele valóban bűnös, mégsem hallgat a lelkiismeretére. Kisétál a mosdóba, leöblíti az arcát, farkasszemet néz önmagával a tükörben... majd visszasétál a tárgyalásra és megnyeri a pert...

...nemsokára aztán egy fényűző New York-i lakásban ébred, boldog feleségével Mary Ann-nel (nemcsak szép, de nagyon tehetséges is: Charlize Theron) az oldalán.Az életstílus-váltás hátterében egy dúsgazdag férfi, bizonyos John Milton (hhhuaa!: Al Pacino ismét zseniális) állásajánlata áll; a pasas ugyanis felfigyel Kevin vidéki sikereire és a nagyvárosi milliomosélet ígéretével a keleti partra csábítja a fiatal házaspárt.

thedevilsadvocate4.jpg

Kezdetben minden szép és jó: Mary Ann-t teljesen lenyűgözi a gazdagság varázsa és férje is szépen teljesít Milton elvárásainak megfelelően. Nemsokára azonban Kevin a munka és a sikerhajhászás megszállottjává válik. Mary Ann szörnyű napokat él át, de nem csupán azért, mert Kevin egyre inkább elhanyagolja. A fiatal feleség lelkileg is magára marad: rémálmok és látomások gyötrik, amelyekből egyedül nem képes kiszabadulni. Lassan kezd felőrlődni, mert látja, hogy férjének fel sem tűnik a pénzből húzott illúziófal mögött megbúvó valóság: a pokol lángja, amelynek előterében John Milton nyugodtan várakozó árnya rajzolódik ki.

Lomaxnek lassacskán kezd kinyílni a szeme: a tükörből azonban egy kárhozatra ítélt ember tekint vissza rá...

thedevilsadvocate7.jpg

Taylor Hackford (Garni - zóna) rendező nem dolgozik minden évben, de csakis minőségi forgatókönyvek megrendezését vállalja. Legutóbbi munkája, a mindvégig lebilincselő  Dolores Claiborne után  most egy még jobb remekművel jelentkezett. Az ördög ügyvédje csavaros, izgalmas, akciójelenetektől mentes, remek meseszövésű film, elmondható róla, hogy nem csupán a gyomrunkat szorítja ökölnagyságúra, de mélyen, a lelkünk legrejtettebb bugyraiba is befészkeli magát. Hackford mértékletesen, de roppant hatásosan bánik a speciális trükkökkel, ezzel szemben a maximumot hozza ki a színészi gárdából és remekül jeleníti meg Bruno Rubeo Oscarra is érdemes díszleteit.

Szerencsénkre Az ördög ügyvédje csak egy film, de azért ne bízzuk el magunkat! A Sátán ugyanis egy kényelmes fotelben itt üldögél közöttünk és füstölgő szivarral a szájában, kajánul vigyorogva várja a következő, elkárhozó emberi lelket...talán pont Önt ott a mobillal!

(1998, VOX)

A Sátán köztünk jár! Köztünk jár és a legnagyobb trükkje az, hogy elhiteti velünk, nem is létezik! Beépül a hétköznapi életbe, átlagos emberi arcot vesz fel és belülről bomlasztja saját képére a családokat és a társadalmat. Keanu Reeves és Charlize Theron fiatal házaspárja az ismét zseniális Al Pacino révén tudják meg, hogy milyen is, amikor emberi gyarlóságuk révén a legfőbb Gonosz uralja le az életüket. Modern remekmű még egy tisztább, józanabb századból... 

thedevilsadvocateposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr10018330269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása