alonzomosely

alonzomosely

Csúcsformában

2024. március 12. - midragon

Na végre! Megtörtént az, amire minden megszállott Jackie Chan-rajongó már hosszú-hoszú évek óta készülődött! A bunyósfilmek elsőszámú nagymenője, a fantasztikus harcművészeti koreográfiák és lélegzetelállító kaszkadőrmutatványok nagymestere, Jackie Chan végérvényesen befutott. Az eddig csak akrobatikus bohócként kezelt 45 éves kung-fu sztár, csaknem harminc éves – túlságosan is – aktív pályafutása során még sohasem jutott ilyen magasra. Bár Ázsiában félistenként tisztelték, a tengerentúlon és Európában – néhány fanatikus és filmjeit még alig nézhető kópiában is megszerző rajongóját leszámítva – a többség könnyedén elsétált a videótékák polcaira kihelyezett Jackie-filmek mellett. Aztán jött a Hong Kong-i rendszerváltás előszele, amely J.C-t is Amerikába repítette: először a Balhé Bronxban, majd az első csapás és végül a Jackie, a jófiú című filmjeivel sztárunk újra megvetette a lábát az Újvilágban, hogy aztán tavaly, a Csúcsformában című teljesen egészében amerikai produkciójával könnyedén a háta mögé utasítsa akciózgató vetélytársait.

rushhour.jpg

Először volt a fehér haver a fehér haverral, majd a fehér és fekete párosítás, hogy az eddig az ismeretlenség homályába vesző rendező, Brett Ratner még újabb variációt kipróbálva egy  távol-keleti és egy fekete zsarut verbuváljon össze közös akció erejéig.

rushhour2.jpg

James Carter (a nagydumás Eddie Murphy-komikus: Chris Tucker) mindenáron sztárnyomozó akar lenni. A gond csupán az, hogy állandó szövegelésével és pedálozásával nem vívja ki főnökei elismerését. Egy szép napon azonban Carter úgy érzi, hogy végre eljött az ő ideje: a kínai maffia tagjai elrabolják a kínai nagykövet lányát, hogy jó zsíros zöldhasúakat követeljenek a kislány szabadon bocsájtásáért. Az FBI veszi kézbe az ügyet, azonban egy rendőrségi összekötőre is szükségük van, aki majd elhessegeti az útból a nyomozási szándékkal az Államokba induló Hong Kong-i rendőrnyomozót. Hogy legalább egy ideig ne hallja a hangját, főnöke Cartert bízza meg a feladattal, aki ki is megy a repülőtérre, hogy fogadja a kínai zsarut, Lee felügyelőt (Jackie Chan). A szövegláda amerikai és a csendes távol-keleti aztán végülis külön utakon járva próbál az ügy végére járni. Állandó vitáik és nézeteltéréseik elmúltával persze a két, teljesen eltérő jellemű rendőr közös erővel lát neki a rendrakásnak…

rushhour3.jpg

Nem titok, a sztori felvázolására nem szükséges még több mondatot felhasználni, hiszen a film forgatókönyvírói sem fektettek túl sok energiát a történet kitalálásába. A megszokott, utállak-de-a-végén-úgyis-a-haverod-leszek stílusú cselekménnyel szemben azonban rendkívül jó a két karakter kidolgozása. Az írók a távol-keleti és az afro-amerikai kulturális ellentéteket kihasználva remek kis párost teremtettek a filmvászonra: Tuckernek a szája, Channek pedig az ökle az, ami egy pillanatra sem tud pihenni. A Csúcsformában jó kis bunyókat kínál, azonban ezek közül egyiket sem lehet összehasonlítani Jackie Chan bármelyik másik, teljes egészében Hong Kong-i filmjének akciójelenetével. Ugyanez a helyzet a humorral is: Tucker elsöprő lendülettel vicceli végig az egész mozit, Jackie pedig félig-meddig a háttérben maradva, tőle szokatlanul viszonylag komolyan adja elő Lee figuráját.

rushhour4.jpg

Összességében a Csúcsformában egy vicces, akciódús, látványos és félig hollywoodi, félig pedig Hong Kong-i stílusú, de nagyon szórakoztató mozi: akinek nem túl sietős a végefőcím előtt kirohanni a moziból, az maradjon még egy kicsit: Jackie Chan ugyanis jó szokásához híven a The End után sem hagyja magára a rajongóit!

(1998)

Emlékeim szerint Jackie Chan rajongóként életem legjobb sajtóvetítés-sorozatán - még az elmúlt évezred végén -, a nézőtéren ücsörögve olyan nagy kaliberű filmeket nézegettünk, mint a Mátrix, A 13. harcos, A múmia és akkori menő társaik. És ami a lényeg, velük egy szériában láthattuk a Nyugaton akkoriban áttörő JC két moziját is: a hongkongi gyártású Az elveszett zsarut, illetve a nagy kasszarobbantást hozó Csúcsformában első részét! A nagyszájú Chris Tuckerrel párban a veterán bunyós - akkor még csak 44 múlt - újraértelmezte az addigi zsaru buddy-movie-k (48 óra, Halálos fegyver) fogalmát és élete legsikeresebb mozijainak sorát forgatta le. Bár a harmadik rész premierje jó régen, 2007-ben volt, az idén 70 éves Jackie és haverja már dolgoznak a negyediken. Én várom!!

rushhourposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr6718352395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása