alonzomosely

alonzomosely

A pók hálójában

2024. április 29. - midragon

„Ez a könyv nem csukódik be soha” – hallja már sokadszorra főhősünk, Alex Cross (Morgan Freeman) és már igazán unja a dolgot, mert csak lohol és lohol, de úgy tűnik, nem sok eredménye van a nyomozásának. Cross nemrég hagyta abba – egy elfuserált akció után önként vállalt – nyolc hónapos hajómakett-készítéssel egybekötött terápiáját és most ég a vágytól, hogy kezei között szorongathassa legújabb ellenfele nyakát. Eddig azonban Carl Lewis minden rekordját megdöntő sprintje közben csak mobilokat kapkodott ki a kukákból, de sajna nem sokkal került közelebb a pók hálójához.

alongcameaspider.jpg

Éppen öt évvel ezelőtt, 1997-ben találkozhattunk legelőször a sorozatgyilkosok lelkének legjobb ismerőjével és rémével: Alex Cross-szal. A fekete kereszteslovag akkor Ashley Judd-dal szövetkezve nyomozott sikeresen, most pedig egy másik szép szőkeséggel, Monica Potterrel (Con Air, Patch Adams) társul az első film előzményében-folytatásában.

alongcameaspider2.jpg

A tanárokkal mindig baj van! Nem csak egyeseket és beírásokat osztogatnak az ember gyerekének, de néha még attól sem riadnak vissza, hogy az utódot elrabolják a suliból. Ezen ritka tanerők közé tartozik a habókos informatikus, Gary Soneji (Michael Wincott) is, aki ötletes trükkel az egyik, ügynökök által védett elitiskolából tünteti el Rose szenátor kislányát, Megant (Mika Boorem). A hatalmas erővel elinduló nyomozásba nem sokkal később beszáll Cross is, aki azonban nem önszántából, hanem az elkövető akaratának engedelmeskedve csatlakozik a rendőrökhöz. Szövetkezik vele a Megan védelmével megbízott és lelkiismeret furdalással küzdő Jezzie Flannigan (Potter) is, hogy egymást segítve jussanak a később nem kevés csavarral eltérített történet legvégére…

alongcameaspider6.jpg

Lee Tamahori, az Egykoron harcosok voltak című filmmel világhírnevet szerzett új-zélandi rendező rutinos profiként vezényli A pók hálójábant. Thrillere A gyűjtő nyomán járva szép képekkel mesélve kellemes és könnyed szórakozást nyújt, amit még Jerry Goldsmith remek zenéje, valamint olyan apró ötletek, mint a Szárnyas fejvadászt idéző képnézegetés tesz emlékezetessé. A stílusos rosszember, Michael Wincott (1492, A három testőr, A holló, Metró, Monte Cristo grófja) ismét a legjobb figuráját hozza, mellette szintén meggyőző Monica Potter a gyönyörű ügynök szerepében – és Morgan Freeman is a tőle megszokott profi rutinnal játssza újra Cross alakját – ő egyébként a siker érdekében biztosra akart menni: executive producerként is részt vett a produkcióban.

És vajon tényleg nem csukódik be soha az említett könyv? Dehogynem! Alex Cross összecsapja és ugyanazzal a mozdulattal zúzdába is küldi!

(2002)

Morgan Freeman a kilencvenes években nyomozott már Brad Pitt-tel, majd a régóta nem látott Ashley Judd-dal, hogy aztán az utóbbival forgatott A gyűjtő félig-meddig folytatásában egy másik szőke szépség, a már rég eltűnt Monica Potter legyen a partnere. Nem túl ütős, de tisztességesen összerakott, ám felejthető nyomozás...

alongcameaspiderposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr6218393269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása