alonzomosely

alonzomosely

Az elnök különgépe

2024. június 16. - midragon

Ford for President!

Ha ezidáig fogalmad sem volt, hogy kire add le a voksodat, ne tétovázz sokáig, vedd kezedbe a tollat és karcolj vele egy helyre kis X-et a papírosra! Szavazz Fordra! De nem ám a jóöreg Geraldra, hanem az új, népszerű jelöltre: Harrisonra!

Meredeken felfelé ívelő karrier: a hollywoodi kasszakirály ácsként-asztalosként kezdte. Aztán törvényen kívüli űrcsempészként folytatta, majd volt nácikkal bunyózó, balhés régész, lecsúszott fejvadász, üldözött zsaru és perbe fogott ügyvéd is. A kilencvenes évekre aztán átlendült a holtponton és - miközben még egyszer menekülősre vette a figurát - mint CIA-ügynök és multimilliomos nagymenő tört az ég felé. Mindezek ellenére sohasem volt olyan közel a csúcshoz, mint manapság: elnökként a felhők felett száguldozva az Air Force One fedélzetén politikai csaták helyett puszta kézzel, fegyverrel és minden kézügybe eső tárggyal védi az övéit!

airforceone.jpg

Amerika első embere, a Vietnamot is megjárt James Marshall (President Ford) a moszkvai csúcson meglepő és radikális kijelentést tesz: az Egyesült Államok a jövőben soha nem lesz elnéző a terrorizmussal szemben és a legkeményebb módon lép majd fel ellene. Aztán az elnök felhörpinti az italát és a First Family-vel egyetemben felszáll a légierő egyes számú gépére, hogy hazainduljon a Fehér Házba.

Az út azonban egy kissé rázósra sikeredik. Légörvények helyett egy újságíróként beszálló terrorista, Ivan Korszunov (Gary Oldman, a lenyűgöző tehetségű bajkeverő: Leon, a profi; Az ötödik elem; Lost in Space) és csapata izzasztja meg az elnökéket. Ivánék néhány hulla árán átveszik az irányítást a gépen és a túszokért cserébe a Moszkvában raboskodó vezetőjük szabadon bocsájtását követelik.

airforceone3.jpg

A repülőn lévő túlélők közül azonban hiányzik valaki: úgy tűnik, a legfőbb célpont, Marshall elnök egy mentőkabin fedélzetén elszelelt a helyszínről. A látszat azonban csal: míg az Air Force egyesen egy tanácsadó (William H. Macy), a Fehér Házban pedig Bennet alelnök (Glenn Close) irányításával a túszdráma megoldásán töprengenek, a gép rakteréből egyszemélyes gerillatakcióival maga az elveszettnek hitt president veszi ostrom alá a terroristákat.

Igen-igen, az utóbbi időben láttunk már egy pár gépmadaras filmet; az érzékeny politikai témákat érintő - Célkeresztben, Vírus - akcióival hírnevet szerzett Wolfgang Petersen azonban szakmai tudásával elkerüli a zuhanórepülést. Az elnök különgépe rendkívül tempós, izgalmas és a figyelmet mindvégig lekötő, az utóbbi évek legjobb repülési jeleneteit produkáló filmje. Az Államérdek, a Gyilkosság a Fehér Házban és Tsaik kritikai hangvételű sztorija ellenében Petersen ismét a magasba emeli a csillagos-sávos lobogót. Csak az a túlcsorduló, hazafias, amerikánus maszlag... azt kellett volna egy kicsit lecsökkenteni!

airforceone2.jpg

Irány a Menny! Kedvenc színészünk James Marshall-ként sem vall szégyent: ha továbbra is ugyanígy folytatja, valószínűleg neki jut majd egyszer a legfőbb-főnök szerepe is - csak ki kell várnia, míg újra eljő a bibliai témájú, látványos eposzok ideje!

(1998, VOX)

 A 2024-es év - valószínűleg - a világ arculatát nagyban befolyásoló választások éve. 0Számtalan országban vonulnak, vonultak a szavazófülkébe az állampolgárok, ám az egyik legfontosabb, az amerikai elnökséget eldöntő voksolás még hátra van. A filmes prezidentek között láttunk már jónéhányat, de 1997-ben megválaszthattuk a legkeményebb, legharcosabb és egyik legrátermettebb amerikai boss-t, magát Harrison Fordot! Névrokona ugyan már irányította az Egyesült Államokat, ám Indy és Han Solo megszemélyesítője volt az, aki a levegőben vehette fel a harcot a gaz terroristákkal. Wolfgang Petersen profi akciója ma is szórakoztató égi csetepaté...

 airforceoneposter2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr3918428973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása