alonzomosely

alonzomosely

Prérifarkas blues

2024. július 29. - midragon

Jonathon Mox (James Van Der Beek) élete – legalábbis amerikai szemszögből – lebilincselően izgalmas. A West Canaan-i középsuli diákjaként éppen egyetemre készül és a szokásos problémákkal küzd: megfelelni apuci sportelvárásainak, megfelelni az edző akaratának, megfelelni a barátnőnek és a saját vágyainak. Ezek a gondok redőzik Mox homlokát egészen addig, míg a focipályán az ellenfél bikái ki nem nyírják csapatának irányítóját és ászát, Lance-t (Paul Walker). Az eddig többnyire kispadra szorult Moxot  a rendkívül sikeres, de kőkemény edző, Bud Kilmer (Jon Voight a szokásos csúcsformában) – kénytelen-kelletlen – bedobja a mélyvízbe. Az eddig csak a bemelegítésig jutó srác most egyszeriben a legfontosabb játékos posztján találja magát: most végre bizonyíthat – de amíg ez megtörténik, még sok víz folyik le a homlokán…

varsityblues3.jpg

A film elsőre tinivígjátéknak tűnik, azonban mégsem egészen az: a középiskolai háttér mögött ugyanis – ha még csak egy erőtlen villanásra is – a csúcssport alapjaiba enged betekintést. Abba a világba, amelyben a maximalista edző vasmarokkal irányítja a tini játékosok életét, amelyben a sport maga a háború és ennél fogva kitermeli a maga győzteseit és veszteseit, azokat a fiatalokat, akik már tizenévesként fájdalomcsillapítózzák magukat, hogy eljussanak a gólvonalig.

varsityblues2.jpg

Prérifarkas blues azonban ezt a gondolatot a bulikkal és csajozásokkal – pláne a történet szempontjából teljesen lényegtelen, vallási fanatikus kisöcsivel és a sztriptízelős tanár nénivel – inkább az oldalvonal mellé ülteti. Helyette marad a szerelmi dilemma és „az én fijam jobb sportoló, mint a tijed”– szintű virtuskodás. Ezeket leszámítva a film szórakoztató – a focijelenetei kimondottan jól fényképezettek, lassítottak és még izgalmasak is –, de valójában ez az MTV produkció nem egy kimondott touchdown, megtekintése után valószínűleg nem kerül be a Telesport-gyűjteményünkbe. Ezen kívül sajna nem hozza közelebb a számunkra igen távolinak tűnő amerikai foci mibenlétét sem: nekünk marad hát a soccer, vagyis az eredeti, megszokott, de csak botladozva művelt jóöreg magyaros „fodbal”.

(2002, DVD Magazin)

 A 20-25 évvel ezelőtti tinifilmek bajnokságában érkezett ez az amerikai focis film, ami az akkori feltörekvő ifjoncok (James Van Der Beek, Paul Walker,, Scott Caan, illetve a lányok csapatából Amy Smart és Ali Larter) szerepeltetésével próbált némi friss cserét küldeni a pályára. A nem túl bajnoki moziban azért az öreg veterán Jon Voight mellett feltűnt a mai formájánál még jóval sportosabb Jesse Plemons (Fargo, A kutya karmai közt, Polgárháború) is, aki azóta már a legfelsőbb ligába küzdötte be magát...

varsitybluesposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr9518456543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása