alonzomosely

alonzomosely

Az Oroszlánkirály (1994)

2021. november 07. - midragon

Ha ezt szegény, megboldogult Walt bácsi megérhette volna…! Valószínűleg könnytől fátyolos szemekkel, a végsőkig meghatódva ölelné keblére a Disney vállalat összes tervezőjét, színezőjét, háttérfestőjét, beleértve minden animátort és mozdulatrajzolót, valamint az előtéri büfésnéniket is.

A nagy elérzékenyülés oka pedig kézenfekvő: Miki egérék ugyanis a nyolcvanas évek óta szép egymásutánban rajzolgatják a jobbnál-jobb kasszasikereiket. Két klasszikus mese feldolgozásával kezdték meg a nem mindennapi diadalmenetet. A kis hableány, A Szépség és a Szörnyeteg elbűvölő szerelmi története után jött az inkább felnőtteknek szóló és Robin Williams lehengerlő egyéniségére építő Aladdin. Aztán sorrendben harminckettedikként elkészítették a csupa állatszereplős Az Oroszlánkirályt és már a mozikat ostromolja a legeslegújabb Disney-produkció, a Pocahontas is – időközben pedig rajzolják a jövőre kijövő, A Notre Dame-i toronyőrt, a kilencvenhetes évadra pedig folynak a Herkules előmunkálatai. Úgy tűnik, Walt bácsi tényleg elégedetten pilloghat lefelé mennyei rajztáblája mellől. Első egészestés animációs filmje, a Hófehérke és a hét törpe óta eltelt ötvennyolc év, de a rajzos mesék semmit sem veszítettek népszerűségükből.

lionking5.jpg

Azért nem minden mehet simán a cégnél sem, mert az elmúlt hónapokban kipattant balhé nagy, festékdobozos főnökségi fejbedobálósdit sejtet a háttérben. De erről majd később.

Azzal ugye mindenki teljese mértékben tisztában van, hogy az oroszlánok – a korábbi híresztelésekkel ellentétben – nem a dzsungelben élnek. És persze, akár királyok is lehetnek. Például olyan királyok, mint a bölcs és alattvalói által tisztelt Mufasa, aki nagy gonddal teremt békét és biztonságot az állatoknak: a kis ürgétől kezdve, a gazellákon és zsiráfokon keresztül az elefántokkal bezárólag. A nagy boldogságba egy még nagyobb plusz öröm is vegyül, amikor megszületik a csöppnyi trónörökös, Simba, aki alighogy lábra áll, barátnőjével, Nalával máris a birodalom felfedezésére indul.

lionking3.jpg

Időközben feltűnik Mufasa rozzant, de azért kellőképpen alattomos és hatalomvágyó testvére, Zordon (az angol változatban Jeremy Irons hangjával és jól eltalált vonásaival), valamint idióta segítőtársai, a hiénák is (köztük Whoopi Goldberg rajzfilmesítve). Tervük pedig az uralkodó félreállítása. A legjobb krimik modern nyomvonalát követve hozzálátnak a hatalomátvételhez: balesetnek álcázva sikerül Mufasát megölniük és ami még  teljesebbé teszi a sikerüket, Simbát is belekeverve az ügybe, a trónöröklés problémája is megoldódik. A kis oroszlán szentül meg van győződve arról, hogy egyedül ő felelős apja haláláért, ezért – igaz, hogy sírva és megrettenve –, de önkéntes száműzetésbe menekül.

Meghalt a király, éljen a király! – a birodalomban áll a bál. Miközben Zordon büszke állfelszegéssel a trónra emelkedik, az eddig mellőzött hiénák „The Lion Sleeps Tonight”-hangulatban vicsorogva ellepik a hatalom jelképét jelentő királyi sziklaszirtet. Simba eközben a fenomenális és az élet minden problémáját egy laza vállrándítással lepergető párossal: a mindig szövegelő Timonnal és Pumbaa-val, az otromba külsejű, de érző szívű varacskossal. Kettejük társaságában felnőve ismeri meg a gondtalan létezés és féktelen szórakozás két szóba összesűrített lényegét: „Hakuna Matata” és minden problémád megoldódik.

lionking2.jpg

A múltja azonban Simba után nyúl, nem engedi elfelednie, hogy csakis ő következhet a trónon – az országnak ugyanis egy rendteremtő oroszlánkirályra van szüksége…

A Disney-fiúk ismét remek munkát végeztek. A megszokott magas színvonalon elkészített film már a bemutatót követő első hónapokban kiérdemelte a minden idők legsikeresebb rajzfilmjének járó elismerést. Aztán a premierrel egy időben szépen ellepték a piacot és néhány pillanaton belül a gyermekszobákat is Az Oroszlánkirály figuráit viselő pólók, zoknik, pizsamák és alsógatyók, nem is beszélve a milliónyi pörgő-csörgő-zúgó-búgó mütyürről. a gyönyörű rajzok, a jól eltalált afrikai hátterek, az egyéni karakterek és nem utolsó sorban Hans Zimmer oscaros filmzenéje, valamint Tim Rice és Elton John szintén díjnyertes betétdalai mind-mind remek szórakozást nyújtanak.

És amikor Rajzfilmország a sokadik diadalát ünnepelte, nem túl feltűnően, de érezhető nyomot hagyva kitört a balhé. Jeffrey Katzenberget – akinek nevéhez az utóbbi idők sikerei fűződtek – egy laza mozdulattal kiradírozták a Disney jegyzetfüzetéből. Az elbocsájtott, vezető beosztású munkatársnak azonban nem kellett túl sokáig a munkanélkülibe járnia. David Geffen lemez- és médiamilliárdossal, valamint Steven Spielberggel társulva létrehozták az elkövetkező évtizedek feltehetőleg egyik leghúzósabb szórakoztatóipari cégét, amit nemes egyszerűséggel csak DreamWorks névre kereszteltek el. A DreamWorks pedig azonnal beszállt a bizniszbe. Már tervezik is a Tízparancsolat musicalváltozatát Egyiptom hercege címmel, elkészültét pedig 1998 Hálaadás napjára ígérik!

lionking4.png

Ebből is kitűnik, hogy rövidesen ádáz rajzfilmháborúnak nézünk elébe! Disney hűséges fiai, a DreamWorks, az egykor Spielberg-istállóban futó Don Bluth-féle team (Őslények országa, Hüvelyk Panna), valamint a többi kisebb rajzfilmgyártó bőven el fogja látni néznivalóval a csemetéket és a gyermeki lélekkel megáldott felnőtteket.

Itt az idő tehát, hogy valaki kimentse a nyugati bérmunkából éldegélő hazai animációt a kátyúból. A nagy sikerű Vuk, a Macskafogó és társaik példáját követve mi is kicsíphetnénk egy szeletet a tortából. Mondjuk a Korcsmáros Pál-féle képregényfigurákkal elkészített Piszkos Fred, a kapitány vagy akármelyik más Rejtő-remekmű feldolgozásával.

Tuti, hogy ütnénk vele a Nyugatot!

(Cinema Videó, 1995)

A Disney egyik legnagyobb rajzfilmsikere, az eredeti, ami még nem "élőszereplős" volt. Kellemes kis családi időtöltés mindenkinek borús, hideg hétvégékre aranyos szereplőkkel és remek zenével, szívmelengető történettel. Annak idején volt némi balhé körülötte, ugyanis egy japán animációs stúdió reklamált Walt bácsi stúdiójánál, hogy ellopták az ő "még eredetibb" oroszlánkirály figurájukat...

 lionking.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr816748238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása