alonzomosely

alonzomosely

Ál / Arc

2021. november 23. - midragon

Riadó! Palotaforradalom Los Angeles lankái között!

Valakik aknavetőzik a Hollywood-i akciópalota szögletesállkapcsú, szteroidagyú, csillagos-sávos gatyóban feszítő fickók vállán nyugvó homlokzatát. Recsegnek a míves oszlopok, hiszen a filmgyár által lehetőséggel kínált régi-új tehetségek  az ősi hagyományokat semmibe véve két fő csapásirányból is püfölik a WASP hősök keze által faragott  márványt. Nyugat felől az immáron egyedül producerkedő Jerry Bruckheimer és csapata – elsősorban A sziklával és most az Armageddonnal új akcióalapkövet elhelyező Michael Bay – ostromol, míg keleti irányból Hong Kong néhány nagyágyúja, Jackie Chan, Tsui Hark, Michelle Khan, Jet Li, Samo Hung,  Chow Yun-Fat, Stanley Tong, Ringo Lam és – WOOOO, A MINDENIT!!! –  a távol-keleti ólomesők istene döngeti  a falakat.

faceoff.jpg

Hát, igen. Manapság igencsak nagy divattá vált dicsőíteni az eddig csak rozzant videótékák poros polcairól előkaparható hongkongi filmgyártás alkotásait. A szakma és a nézők is mostanában eszmélnek rá, hogy ezek odaát azért mégiscsak többre képesek a műanyagmakettes katasztrófáknál és a hadonászós verekedéseknél. Miközben ugyanis mi elvesztünk a dollártízmilliókat felemésztő hollywoodi robbanásokban, ez a pár, az amerikai filmgyártásba is bekapcsolódó hongkongi színész és rendező új stílust teremtve forradalmasította az akcióvilágot.

faceoff4.jpg

A Tökéletes célpont csak egyszerű ujjpróbálgatás volt, a Rés a pajzson már egy félkezes bemelegítésnek is beillett, harmadik hollywoodi filmjével, a sztárgárdával brillírozó Ál/Arc-cal azonban John Woo a műfaj egyik legjobb és legsikeresebb – 250 millió dollár világszerte – alkotását robbantotta a vászonra. Azonban a kétségtelenül iskolateremtő rendezési stílus és az epikus történetmesélés jóval kevesebbet érne, ha nem két nagyszerű formában játszó színész, John Travolta és Nicolas Cage játszaná a főszerepeket. Általuk az Ál/Arc a Szemtől szembenhez hasonlatosan nem csupán az akciók, de az elsőosztályú alakítások révén is perzselően izzik. A Heatben De Niro is lehetett volna a jó és Pacino is játszhatta volna  a rosszat: az ő szintjükön ez már csak kedv kérdése. Cage és Travolta azonban tovább megy egy lépéssel. Ők nem bízzák a nézők fantáziájára a dolgot: a forgatókönyvnek megfelelően szerepet, de ezzel együtt arcot is cserélnek!

Barackok előnyben! Castor Troy (Cage  gyümölcskedvelő és kegyetlen terrorista. Mióta a zsaru, Sean Archer (Travolta) helyett egyszer annak kisfiát ölte meg, nem lehet nyugovása, hiszen a bosszúra szomjas Archer minden pillanatban a nyomában liheg. A két megszállott és lélekben szinte testvérnek mondható férfi csatája aztán egy kőkemény üldözést követően véget ér - egy szusszanásnyira. Ugyanis Archernek nem sikrül tökéletes munkát végeznie, mert kiderül, hogy az időközben kómában fekvő Troy még egyetlen időzített bombát készül felrobbantani. A gond azonban az, hogy az öccsén, Pollux Troyon (Alessandro Nivola) kívül senki más nem tud a bomba pontos helyéről. Archernek tehát egy komplikált és hihetetlen műtét során szó szerint arcot kell cserélnie ellenfelével, hogy annak bőrébe bújva a testvér és ezáltal a bomba közelébe juthasson. A műtét sikerül, az új arcot viselő rendőr beépül. A kórházi ágyon fekvő igazi, arcnélküli Troy azonban nemsokára mocorogni kezd – és nemsokára a sok éve kezdődött macska - egér játék most már új felállásban ismét kezdetét veszi...

faceoff3.jpg

John Woo a korábbi, hollywoodi kliséket lerázva ismét a régi fényében pompázik. Lassítások, végtelen pisztolypárbajok, látványos robbanások, magányos melankólia, lelki szenvedés és harcos megtisztulás – mindent bevet, ami eddig is híressé tette őt. Két főszereplője mindkét figura szerepében lenyűgöző, de kitűnően játszik a női oldalt képviselő Joan Allen és Gina Gershon is. Akárhogyan nézzük is, az Ál/Arcba igencsak nehéz belekötni, hiszen a kisebb bakikat rögtön feledteti az őrületes tempó, a remek rendezés és a briliáns színészi játék.

Woo. John Woo. Aki eddig nem ismerte a nevét, az most gyorsan jegyezze meg. Hiszen ez a szelíd, nyugodt kis kínai tartogat még néhány kirobbanó és szemkápráztató meglepetést a számunkra...

 (1998, VOX )

John Woo már rég elismert rendezőzseni volt, amikor Amerika felfigyelt rá és más ázsiai sztárokkal - Jackie Chan, Tsui Hark, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh és társaik - a kilencvenes években a tengerentúlra csábította. Nemzetközileg a Mission: Impossible 2-vel került a csúcsra, majd A fegyverek szava és A felejtés bére langyos fogadtatása után hazautazott - részben a többiek is ezt tették - és hazai földön forgatott tovább. Mi keveset hallunk már róla - 2017-ben rendezett utoljára -, de talán egyik legjobb mozija, a Face / Off még ma is szórakoztató és a valaha készített akciómozik egyik legjobbika...

faceoff2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr4416762994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása