alonzomosely

alonzomosely

Az utolsó dobás

2021. november 26. - midragon

A hetvenes évek hollywoodi filmgyártását meghatározó és merőben átalakító fenegyerekek – Spielberg, Lucas, Coppola, Scorsese és a többiek – még ma, jó húsz évvel a színre lépésük után is jelentékeny hatást gyakorolnak nem csupán az amerikai, de az egész világ filmgyártására. Nézzük például Steven Spielberget, aki a több százmilliós bevételeket elért szórakoztató filmjei után hirtelen komolyabb témára váltott és sem művészileg, sem pedig anyagilag nem mondott csődöt. Sőt! Vagy itt van George Lucas, aki több, mint tizenöt éve hitegeti a rajongóit a Csillagok háborúja folytatásával és most, durván fél évvel a már leforgatott legújabb rész, a Baljós árnyak két perces (!) előzetesével sikerült elérnie, hogy az egész világ a lába előtt heverjen.

snakeeyes2.jpg

A nagy „öregek” közül az első osztályú, szívdobogtató thrillereivel – Carrie, Gyilkossághoz öltözve stb. – hírnevet szerzett Brian De Palma néhány éves hullámvölgy után a Carlito útjával, majd kilencvenhatban a Tom Cruise főszereplésével készült bombasikerrel, a Mission: Impossible-lel ismét a csúcsra tört. Tavaly egy másik sztárt, Nicolas Cage-et csábította kamera elé, hogy az Oscar-díjas Az utolsó dobás című rafinált krimiben nyomozzon egy gyilkosság tettesei után.

snakeeyes3.jpg

Rick Santoro (Cage) nem egy kimondott mintazsaru. A menő ruhákba öltözködő nyomozó ugyanis nem veti meg a könnyen zsebébe csusszanó zöldhasúakat, származzanak azok szerencsejátékból vagy esetleg finom zsarolásból. Atlantic Cityben mindenki az évszázad profi bokszmeccsén tombol, nem csoda hát, hogy a nagy pénzekben fogadó Santoro is az első sorban foglal helyet. Néhány perccel a mérkőzés kezdete után azonban váratlanul lövések dörrennek a csarnok másik feléből és a Rick mögött elhelyezkedő miniszter hátrahanyatlik a székéből. Pillanatok alatt kitör a káosz, mindenki menekülni próbál, egyedül csak Rick barátja, a miniszter védelmével megbízott Kevin (Gary Sinise) intézkedik és lelövi a merénylőt. A tizennégyezres tömeg a bejáratok felé tódul, Santoro pedig szem elől téveszti azt a szőke nőt, aki a lövések előtt éppen a miniszterrel tárgyalt.

snakeeyes.jpg

Az óriási csarnokot pillanatok alatt lezárják a biztonságiak: Rick, a korrupt zsaru pedig hozzákezd, hogy végrehajtsa a lehetetlent – az arc nélküli embertömegben megtalálja a gyanús nőt, akinek feltehetőleg szintén köze lehet a lövöldözéshez...

Brian De Palma csavaros krimijének főhőseként Nicolas Cage a salgótarjáni Apollóban január 14-től próbál pontot tenni az ügy végére.

 (1998, Nógrád Megyei Hírlap)

Amikor Nic Cage még sztár volt és Brian De Palma még remek filmeket rendezett. Azóta sokminden történt a két filmes Hollywoodjában, Cage rossz szerepválasztásai és bukó filmjei révén szépen a második-harmadik sorba csúszott vissza, De Palma nagy szünetekkel erős, közepes mozikat készít. Az utolsó dobás korrekt kis krimi, de azért messze van mondjuk A sebhelyesarcútól vagy az Aki legyőzte Al Caponét című remektől...

snakeeyes4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7816765446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása