alonzomosely

alonzomosely

Aki legyőzte Al Caponet

2021. december 21. - midragon

Minden idők egyik leghírhedtebb és legkegyetlenebb, de mindenképpen legismertebb gengsztere kétségtelenül Al Capone. Életét sok könyv és film feldolgozta már és alakját olyan színészek keltették életre, mint Rod Steiger (1959-ben), Jason Robards (1967), Ben Gazzara (1975), Eric Roberts (1990), F. Murray Abraham (1995) vagy idén Anthony LaPaglia Sam Mendes (Amerikai szépség) Tom Hanksszel, Paul Newmannel, Jude Law-val és Jennifer Jason Leigh-vel készült A kárhozat útja című filmjében. A végül csak adócsalás miatt leültetett Capone legerőteljesebb és legemlékezetesebb életre keltése azonban Robert De Niro nevéhez fűződik: ő nyers, de mégis összetett alakításával hátborzongató módon vitte vászonra a rendkívül agresszív gengszter figuráját.

theuntouchables.jpg

1930-ban az alkoholtilalom idején egy ember uralta Chicagot: Alfredo Capone. Hatalma az egész városra kiterjedt, elsősorban szeszcsempészetből, prostitúcióból, zsarolásból, gyilkosságokból felépített birodalmában mindenki a zsebében volt, mindenki neki dolgozott vagy ha esetleg mégsem, akkor az ellenszegülő könnyen a Michigan-tó fenekén találhatta magát. Mégis, az általános korrupció és rettegés közepette volt egy kis csapat, mely ellenszegült a Capone-nak: egy ügynök, egy öreg ír zsaru, egy újonc rendőr és egy könyvelő. Ők négyen, Eliot Ness (Kevin Costner), Jim Malone (Sean Connery), George Stone (Andy Garcia) és Oscar Wallace (Charles Martin Smith – American Graffiti) néhány segítőjükkel együtt fegyvert ragadtak és módszeresen számolták fel Capone birodalmát.

theuntouchables5.jpg

Brian De Palma egyik legjobb filmjének forgatókönyvét a legendás David Mamet (A postás mindig kétszer csenget, Glengarry Glen Ross, Amerikai bölény) írta, zenéjét pedig Ennio Morricone szerezte. Kettejük remek munkája kitűnően társul a kitűnő színészi játékhoz – Costner világhírnévhez, Connery pedig Oscarhoz jutott – De Palma feszült rendezéséhez, és az erőszak nyers ábrázolásához. A direktort dicsérendő az érinthetetlen gengszter történetében szinte végig erőteljes jelenetek váltják egymást. Külön kiemelendő Robert De Niro baseballütős vacsorája, a kanadai határ melletti lövöldözés, Sean Connery lelövése, Costner leszámolása a bérgyilkos Frank Nittivel (Billy Drago) és természetesen A Patyomkin páncélost idéző lépcsősori jelenet!

theuntouchables3.jpg

A mozifilm sikerét követően egyébként 1993-94-ben tévésorozat is készült a közismert történetből, amelyben Kevin Costner szerepét Tom Amandes, Connery-ét John Rhys-Davis (A Gyűrűk Ura Gimlije), De Niro-ét pedig William Forsythe (A szikla, Tűzvihar, Állj, vagy jövök!) vette át. De Palma, a valóságot lazábban kezelő művével ellentétben a kis képernyőn két másik ügynök segítette a főhős küzdelmét, akiket John Haymes Newton, illetve David James Elliot (JAG – Becsületbeli ügyek) játszottak.

 (2002)

theuntouchables4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr2416789836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása