alonzomosely

alonzomosely

Get Carter

2022. február 27. - midragon

Csípd el a remake-et! Thomas Crown és Shaft után most Carter akciózik egy hetvenes évekbeli klasszikus újtájában. Nem is rosszul!

getcarter.jpg

A nyolcvanas évek akcióistenei – lásd még: Arnie címszó alatt – sajnos leföldelték villámaikat. A mennydörgésük sem a régi már, hiszen azok, akik jó másfél évtizede minden filmjüket teltházassá tették, már rég babáznak vagy unokáznak – tehát a mozik közelébe se mennek. Akik pedig manapság beülnek a nézőtérre még nem is éltek akkor, amikor a jóöreg golyóállók aranykorukat élték – tehát azt sem tudják igazándiból, hogy ki az a Conan vagy John Rambo. A géppuska-Kánaánnak vége: a producerek, akik néhány éve még katonai bakancsukat nyalták, most fel sem ismerik veterán harcosainkat. Így tehát ők más harcmezőkre caplatva kénytelenek stílust váltani: vígjátékba, krimibe vagy drámába fognak – néha egészen figyelemreméltóan!

getcarter4.jpg

Az Olasz Csődör ismét bizonyít – nem kell még koszorút vinni a sírjára. A saját (kör)szakállára nyomozó Carter szerepében lemerül a külvárosi alvilágba, hogy elcsípje bátyja gyilkosait, püföli a gengsztereket, visszafogottan lődöz és látványosan autósüldöz. Elszántan védi maradék családját (Miranda Richardson és Rachael Leigh Cook), emellett pedig a folyamatosan zuhogó esőben ázik, ázik – és játszik! Nem csupán a divattá vált klipes beállításokat, vágásokat, világítástechnikát és lassításokat alkalmazó rendezőn, Stephen Kay-en (Szerelem utolsó vérig), hanem a morcos, de érzékeny, a kőkemény, de szerető szívű, a legnagyobb ütések után is állhatatosan talpra álló Stallone-n is múlik a Get Carter varázsa. Persze ne feledkezzünk meg a bunyós Mickey Rourke és az eredeti Cartert játszó Michael Caine remek játékáról.

getcarter2.jpg

Az erek még kidagadnak, az izmok még most is feszesek: Sly formában van – a Get Carter kellemes meglepetés egy jóöreg harcos titkos lőszeresládájából.

(2001, Filmcsillag)

Sly Stallone néha hullámzó akciókarrierjének egyik közepes mozija ez az - az Oscar utáni második - remake, amit Michael Caine 1971-es klasszikusa nyomán frissített fel. A 2kilencvenes-kétezres évek fordulóján az öregedő izomember újabb útjait kutató selfmade sztár sokféle mozival próbálta átmenteni magát a nyugdíjas éveire, aztán pofonegyszerű módon elkezdte korábbi klasszikusai, a Rocky és a Rambo folytatásait hadrendbe állítani. Erre már csak plusz élvezet volt, hogy A feláldozhatók-szériában összeverbuválta a korábbi idők akciópapáit (bocs: pápáit), akik most már a negyedik rohamuk előtt krémezgetik fájó izületeiket. Azért még mindig szeretjúk Sly-t és nagypapi harcostársait!

getcarter3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr1417767200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása