alonzomosely

alonzomosely

Az arcnélküli ember

2022. augusztus 27. - midragon

Kétségtelen, hogy Mel Gibson az utóbbi két évtized egyik legismertebb és legszimpatikusabb színészegyénisége, egy olyan fickó, aki nem csupán egy sztár a vörös szőnyegen vagy a hálószoba falán, hanem hús-vér, valódi ember, aki nem csupán a filmjei révén, de rendezett, boldog családi élete alapján is kiérdemli a csak a legnagyobbaknak járó rajongást és tiszteletet.

manwithoutaface.jpg
A sokáig csak ausztrál szépfiúként számon tartott, hétgyermekes Mel Columcille Gerard Gibson azonban más tekintetben is kilóg a hollywoodi óriások közül: a színészet mellett producerként és filmrendezőként is képes volt maradandó alkotásokat készíteni. Sőt! A valódi szakmai elismerést és ezáltal az Oscart is meghozó skót csatafilmje, a William Wallace életéről szóló A rettenthetetlennel bemutatta, hogy nem is akármilyen direktori vér csörgedezik az ereiben, az idén mozikba kerülő, egyedi és igen nagy felzúdulást keltő Jézus-filmmel, A passióval pedig talán élete legnagyobb sikerét könyvelheti el. A két hangos rendezés előtt azonban bő tíz évvel ezelőtt Mel tető alá hozott egy kisebb, ám annál érzelmesebb és személyesebb hangvételű első-munkát, Az arcnélküli embert, melyben az álmokról, az emberi barátságról és a kitaszítottság érzéséről mesélt.

manwvtptdzm6psogj4wgwundrnjxqh3.jpg
Justin McLeodot (Gibson) nem véletlenül lehet arcnélküli embernek nevezni: az ex-tanár fél arca ugyanis egy szörnyű balesetben teljesen összeroncsolódott és a férfi azóta a gúny és a vidéki suttogások kereszttüzében egy városszéli házban lakik magányosan. Egyedülléte és elzárkózottsága csak akkor kezd némileg enyhülni, amikor az ajtaja előtt megjelenik egy fiatal fiú, Chuck (a Terminator 3. főszereplője, Nick Stahl első moziszerepe), akinek régi álma, hogy katona legyen, ám célja elérésében nem csupán azt ellenző anyjával, de állandóan gúnyolódó féltestvérével is meg kell küzdenie. McLeod magányát nem véletlenül töri meg a hívatlan jövevény, ugyanis a katonai iskolába való biztos bekerüléshez az egész nyarat végig kell tanulnia. McLeod először furcsállja a dolgot, ám a kezdeti tartózkodást követően a tanár végül tanítványává fogadja a kitartó fiút és a lassan barátsággá élő kapcsolatuk már nem csupán a tananyag elsajátításáról, hanem annál sokkal többről, a sérelmek megosztásáról és az egymás kölcsönös segítéséről is szól.
Azonban egyikőjük sem számít azzal, hogy az eddig is ellenséges környezetük más szemmel tekint majd kettejük kapcsolatára…

(2004)

Mivel ez a filmismertető is csaknem húsz éve született, az idő és az események bőven átírták az első sorokat - láttunk már ilyet, épp Gibson esetében. A szimpatikus fickó ügyesen kijtszotta magát Hollywood kegyeiből és épphogy csak sikerült visszakapaszkodnia. Bár mostani szerepei inkább az egykori DVD-polcos minőséget képviselik, rendezői zsenijéhez nem férhet kétség, ezt már legelső direktoi munkája esetében is elmondhattuk. Ha pedig végre összejönne neki A passió folytatása vagy a Halálos fegyver 5., talán minden bűne megbocsáttatik...

manwithoutaface2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr4017917827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása