alonzomosely

alonzomosely

Hanta boy

2022. szeptember 05. - midragon

És lőn, megtörtént a csoda, amit senki sem hitt volna korábban: a hawaii-mintás ing le, elegánsan laza öltöny fel! A hajat egy leheletnyit levágatjuk, kulturáltra fésüljük, a rakoncátlan arcizmokat helyrepofozzuk és a dilinyós háziállat-hajkurász után színre is léphet Fletcher Reede, a hazugságaiból élő sztárügyvéd. Ő ugyan nem születésétől fogva hülye, de minden esélye meg van arra, hogy a kisfia szülinapját követő huszonnégy órán belül elborult elmével találjanak rá valamelyik bírósági tárgyalóterem padsorai között. Mi azonban mégsem siratjuk őt...! Hogy miért? Hát azért, mert a jobb sorsot érdemlő, szerencsétlen védő szerepét nem más, mint a grimaszvilágbajnok Jim Carrey alakítja!

liarliar.jpg

Cable Guy után Hanta boy.A megkomolyodni látszó és egyre inkább „visszafogott” játékot nyújtó komikus – úgy tűnik, hogy legalábbis egy időre – stílusváltáson fáradozik: a felemás fogadtatásra lelt A kábelbarát című szociodrámával párosított viccparádé (a 40 milliós gyártási költség felét Jim gázsija vitte el!) után Jim Carrey továbblohol a komoly színésszé válás keskeny ösvényén. Az olyan eszméletlen és grimasztörténelmi figurák után, mint Ace Ventura, Stanley Ipkiss vagy Dumb Christmas, a jóöreg arcjátékos távolról már emberire hasonlító vonásokkal lép újra a közönség elé – rajongói azonban ne aggódjanak: a CARREYzmatikus sztár azért még igencsak távol áll a könnyfakasztó drámai, emberi katasztrófákat bemutató szerepektől!

Igen valószínű, hogy Fletcher Reede (Jimmy Boy) szájából már az oviban is dőlt a szó. Ennélfogva a beteges szövegeléskényszerben szenvedő főhős további életében csakis egy hantázós szakma jöhetett szóba. A politikai pálya telitettsége miatt alternativ megoldásnak tűnt számára egy másik blalblázós szakma, az ügyvédi hivatás választása.

liarliar3.jpg

Fletcher tehát a jog szolgálatába állt és jelenleg is védőként boldogítja a tárgyalóteremben ülőket. Mellesleg pedig többet kamuzik, munkája során, mint Chevy Chase a névrokon, Fletch című komédia mindkét részében együttvéve. A baj azonban az, hogy Fletcher nem csupán ügyfelei tucatjait menteti fel ilyen módon, de családi körben előszeretettel lódít. Felsége (Maura Tierney) és kisfia, Max (Justin Cooper) már egyetlen szavát sem hiszi el, mivel Reede-nél már az egy hónapra előre jósoló időjárás-jelentés is megbízhatóbb. Tisztán látható, nem kell sokat várnunk arra a pillanatra, amikor ügyvédünk számára eljön a katasztrofális bukás pillanata.

Történik ugyanis, hogy Fletcher éppen a főnöknőjével időzget, amikor valójában a fia születésnapjára lenne hivatalos. Mivel azonban – ígérete ellenére – megfeledkezik a dologról, a zsúr nélküle ér véget. Max természetesen teljesen maga alatt van és bánatában csak egyet kíván: az apja huszonnégy órán keresztül ne legyen képes akárcsak egyetlen szót is hazudni!

liarliar2.jpg

A hazugságokból tákolt plafon aztán tényleg Fletcher fejére zúdul. Minden egyes alkalommal, amikor a megszokott rutinhantáit próbálja elsütni, cserbenhagyja a tehetsége. Jelenlegi pere (az ügyfél a nyafogós Jennifer Tilly) rosszul áll és még egy idegen pasas (már megint nyálas: Cary Elwes) is veszélyezteti a már amúgy is romjaiban heverő családi életét. Az igazmondásra kényszerített Fletcher a végét járja – minden bukása ellenére azonban még nincsen teljesen elveszve: öntudatlanul is, de lassan-lassan becsületes emberré kezd válni...

Egy szó, mint száz: a Hanta boy-t – szokásához híven – Jim Carrey cipeli a hátán. Tom Shadyac, a rendező (Ace Ventura – Állati nyomoZOO, A bölcsek kövére) szabad utat enged sztárjának. Mint ahogy mindketten elismerték, a forgatás alatt nem ragaszkodtak szó szerint a szövegkönyvhöz, ezáltal a fergeteges improvizációkra képes sztár kiélhette minden efféle hajalmát. A film azonban nem fordul a teljesen morbid humor felé: éppen ezért az emberi érzelmekkel és mondanivalóval rendelkező Hanta boy-t a nagyközönség mozis púzásokra és böfögésekre kevésbé fogékony tagjai is élvezni fogják.

liarliar5.jpg

Jim Carrey természetesen az újabb bombasiker után sem állt le. Decemberben mutatják be legfrissebb filmjét, a Truman Show-t, amely egy újabb lépés számára a felnőtté válás útján. A rendező sem akárki: Peter Weir (Holt Költők Társasága, Zöld kártya), a kedves humor és a szívmelengető érzelmek egyik legjobb mágusa.

Ha Jim Carrey komoly szerepben is sikeres lesz, tényleg senki sem állhat az útjába. Egyedül talán a drámában és vígjátékban is bombaformát nyújtó Robin Williams. Habár, hollywoodiakat ismerve még képesek lennének egy filmben összeereszteni őket!

Akkor pedig Isten óvja a humorérzék nélkül született embereket!

(1997, VOX)

Minden idők egyik legzseniálisabb komikusa Jim Carrey. Ez tény! Lehet a falra mászni tőle és lehet dicsőíteni, de hozzá hasonló, ma élő humorzsák - talán az egy, de sokszor rossz filmeket választó Eddie Murphy-t leszámítva - nem nagyon van. Oké, Carrey most nyugdíjas vagy nem, nehéz kideríteni és az elmúlt években csak ritkán szerepelt és remekelt, az azonban elvitathatatlan dolog, hogy a kilencvenesek közepétől ő volt a vígjáték húzó gumiarca! Ha a forgatás közbeni improvizációs hülyüléseit is számba vesszük, akkor pedig minden idők első számú röhögtetője. Bár mostanára kicsit megcsömörlött és inkább terápiás festő, mint színész, a gumiarcot is az öregedés redői mélyítik, ám én remélem, hogy így, hatvan felett is szerez még térdcsapkodós, sírvanevetős perceket nekünk!

liarliar4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr8717924491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása