alonzomosely

alonzomosely

Egy kosaras naplója

2024. március 30. - midragon

A drogból nincs kiút! Az ember kezdi egy kis ártatlan, házmögötti szipuval, aztán jöhetnek a gyógyszerek – nem is a kábulat, csupán a sportteljesítmény növelése végett –, aztán ha már ez is kevés, szúrhat a tű, hogy bevégezze az eddig elkezdett munkát.

basketballdiaries6.jpg

Így kezdi Jim Carroll (Leonardo DiCaprio), a katolikus gimi egyik legjobb kosarasa és egyik legrosszabb diákja is. Bár művészi hajlamokkal megáldott srác – naplót vezet és írónak készül –, a haverokkal való bulizás és balhézás kiöli belőle a gettóból való kitörés utáni vágyat. Marad hát az utca, az újabb adagok utáni kínzó vágy, az öregnénik kirablása vagy a betörés – és ezután szükségképpen a pokol legmélyebb bugyrai: az erélytelen anyai szó, a tíz rózsafüzér, az öt Miatyánk sem képes visszatántorítani Jimet a terminatoros vízióktól és az előtte tátongó szakadékból.

basketballdiaries3.jpg

Jim Carroll, a ma már elismert New York-i művész fiatalkori életét feldolgozó film központi figurája kétségtelenül Leonardo. A jobb sorsa érdemes srác szerepében végigtáncolhat a kedves mamafiacskája figurától az utcai vademberen keresztül egészen a lezüllött zombiig és onnan a kiutat kereső, majd megtisztuló emberig. Számára jutalomjáték a szerep, melyben – akkor, 1995-ben, 21 évesen – a Gilbert Grape Oscar-jelölése után ismét bizonyította, hogy korosztályának legérzékenyebb és legjobb színésze. Bár mellette kisebb szerepekben láthatjuk Juliette Lewist (a lepusztult drogos lotyót), Lorraine Braccot (a vívódó anyát) és Bruno Kirbyt (a pedofil edzőt), a bunkó, durva havert játszó, akkor még kezdő Mark Wahlberg és a jóbarát-megmentő Ernie Hudson (Szellemirtók, A kéz, amely a bölcsőt ringatja) számára jutnak a legjobb pillanatok. Ők a két ellenpólus képviseletében lökik jobbra-balra Jimet.

basketballdiaries5.jpg

Valakinek a verés, valakinek a lebukás vagy a csatorna mocska jut és van olyan, aki pokoli kínok között ugyan, de képes megtisztulni a bűntől. Az Egy kosaras naplója legfőbb üzenete ez: lepusztult, sivár világában, ütött-kopott bútorok, a kilószámra lehulló, évszázados festék halmai között vezet végig, hogy a fejünkbe sulykolja: bár az ember többnyire túl gyenge ahhoz, hogy kitörjön a drog feneketlen katlanjából, némi segítséggel és megszállott élniakarással sikert érhet el.

Hát igen, néha a legszájbarágósabb okosságok a legigazabbak!

(2002, DVD Magazin)

A poszterfiúból érett, zseniális színész, korosztálya talán legjobbja. Leo DiCaprio már túl volt a Gilbert Grape-ben kiérdemelt Oscar-jelölésén és még csak 21 volt, amikor csont nélkül hozta a drogos kosaras figuráját - már akkor sejthettük, hogy kiváló színésszé válik majd. Aztán a Rómeó + Júlia és a Titanic szerelmes figurái valahogy átlökték őt a szépfiú oldalra és a fél világ csak a nyálas romantikus srácot látta benne. Persze, az azóta eltelt csaknem harminc év remek alakításai és elismerései a kétkedők számára is bizonyították, hogy Leo valóban szakmája nagymestere. Ebben a korai mozijában mellette zsákol az ifjonc Marky Mark is!

basketballdiariesposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr7218367051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása