alonzomosely

alonzomosely

Kísértethajó

2021. október 11. - midragon

Legutoljára pontban tíz évvel ezelőtt, 1989-ben volt példa arra, hogy a hollywoodi filmkészítők a tengerre vagy a tenger alá küldtek egy maroknyi embert, hogy aztán a sós víz baljós habjai közt védtelenül hánykolódó főszereplőkre szabadítsanak valami förtelmes szörnyeteget. Akkoriban forgalmi dugó volt az óceánban: aprította a népeket a Mélytengeri szörnyeteg és a Leviathan vérszomjas fenevada, velük ellentétben azonban a maximalista rendező, James Cameron nem ellenséges, hanem barátságos idegenekkel ismertette össze a Mélység titka legénységét. Eltelt tíz év és a tengerekről eltűntek a szörnyek. Csupán Kevin Costner vitorlázott egykedvűen a hullámokon vagy Sandra Bullock kapcsolt megint magasabb sebességre vagy éppen – megint Cameron révén – a Titanic süllyedt a hullámsírba.

 deeprising1429.jpg

Most azonban újra tajtékzani kezd a víz, hiszen a Kísértethajó című víziakcióban egy titokzatos és elpusztíthatatlannak tűnő szörnyedvény feni a fogát a mit sem sejtő emberekre.

A mai, modern kalózok általában csak abban különböznek néhány évszázaddal korábbi elődeiktől, hogy nem karddal, hanem géppisztollyal rohamozzák meg az áldozatul kiszemelt hajót. Vérszomjasságuk, keménységük és pénzéhségük a régi.

deeprising2.jpg

Történik, hogy néhány, állig felfegyverzett, modern kalóz megtámad egy luxustengerjárót. Mindannyian bátor, félelmet nem ismerő emberek, olyanok, akik biztosak abban, hogy mindig más húzza a rövidebbet. Ezek az elszánt fickók azonban egy pillanatra megtorpannak, ahogy az óceánjáróra teszik a lábukat: a fedélzeten ugyanis egy fiatal nőn és a hajó kapitányán kívül egy teremtett lelket sem találnak. Nincs sok idő azonban a miérteken és a hogyanokon gondolkodni, ugyanis nemsokára egy olyan rettenettel kell szembenézniük, amely már önmagában, puszta megjelenésében is választ ad a kérdésekre. Megkezdődik a menekülés: a maroknyi csapat tagjai kétségbeesett bújócskába kezdenek a hajón, hogy sikerüljön leszámolniuk a rájuk vadászó tengeri szörnyeteggel…

A néhány héten belül még újabb filmmel – A múmiával – jelentkező rendező, Stephen Sommers horrorjában Treat Williams (Hair), Famke Janssen (Goldeneye – Aranyszem) és Wes Studi (Az utolsó mohikán) menti a bőrét.

A túlságosan is éhes sósvízi ragadozó június 10-től Salgótarjánban riogatja a mozinézőket.

(1999, Nógrád Megyi Hírlap)

Könnyen jött, gyorsan süllyedt. Egy többször feldolgozott, klasszikus "bolygóhollandi" sztori véres és néha számdékoltan vicces feldolgozása. A filmről sok emlékem nem maradt, viszont benne volt Az utolsó mohikán óta kedvenc Wes Studi. A rendező, Sommers a Kísértethajóval ugyan nem hagyott túl mély nyomot a filmvásznin, következő nagy dobásával, A múmiával azonban megújította a történelmi kalandfilmek zsánerét...

deeprising.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr5916717954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása