alonzomosely

alonzomosely

Hiába futsz!

2021. október 18. - midragon

Fusd újra, Sam!

Ebben a hónapban már a második macho man csépelte feketelelkű ellenfeleit a mozikban.

Először a copfjától megszabadított Steven Seagal konyhafőnöki minőségében mentette meg a Missouri csatahajó komplett legénységét és a világot a psuztulástól, most pedig Kean-Claude Van Damme osztott ki néhány pofont és csókot az őket megillető helyekre. (Sajna, ez esetben klasszikus ugró-forduló rúgásairól le kellett mondanunk.)

nowheretorun5.jpg

A hollywoodi mozigépezet ismét beindult, szépen bizonyítva az utóbbi évek felfogását: végy egy felkapott forgatókönyvírót – lehetőleg kétmillió dollár feletti összegért –, egy meglehetősen jópofa sztárt, aki ért a bunyóhoz is, valamint csődíts össze egy stábot. Aztán rázd össze az egészet, utána hagyd, hogy csinálják a dolgukat!

Nagyjából ez történhetett a Hiába futsz! című film esetében is. Az Elemi ösztönös Joe Eszterhas nem bonyolította halálra a cselekményt, marardt a jó öreg, ezerszer bevált amerikai pionírsztorinál.

nowheretorun4.jpg

Clydie, a határozott özvegy (Rosanna Arquette) egyedül neveli kisfiát és –lányát egy festői völgyben. Sajnos nem éppen gondtalanul, ugyanis egy gonosz, kövér ingatlanos némi rábeszéléssel és valamivel több erőszakkal megpróbálja őt eltávolítani onnan, szupermodern lakótelepeinek leendő területéről.

Szerencsére, az éppen rabszállító autóbuszból szökött Sam Gillen (Van Damme) a legjobb pillanatban lép ki sátrából és lesi meg a fiatalasszonyt fürdőzgetés közben.

Nosza, belép a házba és a sótartót magához ragadva visszatér búvóhelyére. De nem észrevétlenül, ugyanis Clydie fia, Mookie (Kieran Culkin, Macaulay öccse) kiszúrja, de élményeire hagyatkozva E.T-nek hiszi. Másnap éjszaka azonban tisztázódik a dolog és mielőtt Sam észbe kaphatna, egy szintén éjjeli mentőakció után az özvegy lakásában, majd nem sokkal később hálószobájában találja magát. Mivel a hely kötelez, muszáj mentőangyallá előlépnie és felvenni a harcot a gonoszokkal. Hát ennyi.

nowheretorun3.jpg

Persze, Sam közben elpáhol jónéhány rosszembert, veszettül – és elég jól – motorozik az úttalan utakon őt üldöző zsaruk elől, szomszédot és lovakat ment a lángoló pajtából és lassan-lassan kiépíti űj családi kapcsolatait is.

De amitől Jean-Claude Jean-Claude, na éppen az hiányzik a filmből. A nézők csalódására meglehetősen kevés a tőle eddig megszokott csihi-puhi és sajnos ez a fajta mozgáshiány nem ellensúlyozódik a főhős arcvonásain. És ez baj. A napfény szépen tör be az elfüggönyözött ablakon és a pajta deszkafalán, de az egész semmit sem ér, ha Van Damme egy szerelmes Terminatorként heverészik az ágyon.

nowheretorun2.jpg

A film persze ettől függetlenül is siker lesz, de ez már csak így van. Technikai megoldásai, beállításai egyébként nem rosszak – főleg a busz borulásának jelenete –, de a látványos képsorok csak másfél óra ürességet takarnak. Még nem tudni, hogy Jean-Claude legújabb produkciója, a Tökéletes célpont lovesztoriként vagy akcióként fog-e funkcionálni, de azt mondják, a spárgakirály hosszú hajjal cukibb, mint valaha. Neki ennyi is elég. 

Addig is, színésznek meg itt van De Niro és Nicholson. Idősebbek, nem olyan jóképűek, de akárkit eljátszanak.

(1993, nem jelent meg)

Sosem voltam nagy Van Damme-rajongó , bunyóban mindig a távol-keleti, kínai, Hong Kong-i, japán és nem az amerikai filmeket kedveltem. Bár Jean-Claude a fénykora letűnte után, elsősorban azért, mert ironikusan tekint már magára - lásd: JCVD például - szimpatikusabbá vált, azért messze van attól, hogy a már nagypapakorú Jackie, Samo vagy Yuen helyére léphessen. Ez a majdnem két évtizede forgatott filmje is tipikus példája az akcióközépszernek - és még az akkor ifjú és szépséges kedvenc, Rosanna Arquette sem menti meg. Ja, igen, Jean-Claude éppen ma 61 éves! Boldogot az öreg harcosnak!

nowheretorun.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr2116725856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása