alonzomosely

alonzomosely

The Peacemaker

2024. január 06. - midragon

Egy férfi a zuhogó esőben az életről és a halálról elmélkedik.  Szó sincs róla: ez nem Rutger Hauer a Szárnyas fejvadász végéről, bár profilból szemlélve kétségtelen a két pasas hasonlósága. A mi emberünket ebben az esetben Dusan Gavrich-nak hívják és nem replikáns, csupán egy gyászoló szerb családapa – és mellesleg  a világ egyik legveszedelmesebb terroristája!

thepeacemaker.jpg

A DreamWorks  milliárdos álommanói elég sokat készülődtek a nagy durranásra. A cég irattartóiban hegyekben álltak a forgatásra váró forgatókönyvek, a filmvilág jelentős és jelentéktelen figurái pedig lélegzetvisszafojtva várták a pillanatot, hogy a Spielberg-Katzenberg-Geffen triumvirátus az első mozival kirukkolva átrajzolja az álomgyár erőviszonyait. A nagy irathalomból a The Peacemaker című akciófilm lapjai kerültek elsőként a producerek íróasztalára. Rövid válogatást követően összeállt a produkció gárdája is: a főszerepeker George Clooney és Nicole Kidman kapta, a rendezői székbe pedig az ex-Vészhelyzetes amazon, az első moziját készítő Mimi Leder került.

Kettes tubus helyett automata stukker: Tom Devoe alezredes (Mr. Clooney), az amerikai hadsereg hírszerző tisztje álmában sem gondolta volna, hogy egyszer még New York utcáin fog atombomba után loholni! Pedig tényleg ott köt ki a végén – igaz, előtte azért a rend kedvéért végigszáguld az egész világon!

thepeacemaker3.jpg

Minden egy óriási robbanással kezdődik: valahol Oroszország közepén összeütközik egy személy - és egy nukleáris robbanófejeket szállító vonat. A jelek azonban arra utalnak, hogy nem balesetről, hanem terrorista akcióról lehet szó. Dr. Julia Kelly (Mrs. Cruise) az Egyesült Államok kormányának atomszakértője is gyanakodni kezd. Feltevése nem alaptalan: a robbanófejeknek ugyanis már az ütközést megelőzően lába kél. Mivel az ellopott szállítmányt a lehető legrövidebb úton fel kell kutatni, a két profi, Devoe és Kelly összefog, hogy saját tudásuk és a korszerű csúcstechnológia segítségével visszaszerezzék az atomtölteteket.

A hajsza azonban nagyon bonyolult, hiszen az egyik – egyébként hátizsákban is elférő – fej megrendelője a bosszúra vágyó, szerb átlagember, Dusan Gavrich (Marcel Iures). Gavrich pedig New Yorkba készül – és nem a város nevezetességeit készül megnézni...!

thepeacemaker2.jpg

Istenuccse, tényleg nem Ross ez a George Clooney! Nagyon laza, ahogy a harci helikopter ajtajában ücsörög, sajnos azonban a forgatókönyv hiányosságai miatt igazán emlékezetes alakításra nem marad lehetősége. Ugyanígy jár Nicole Kidman is, hiszen Kelly alakja szintén elveszik a sztori jól összebogozott sűrűjében.

Nem rossz, nem rossz, van benne akció, üldözés, de az igazság az, hogy DreamWorkséktől mindent romba döntő atomrobbanást vár az ember. A sok „peace” ugyanis forró láng helyett néha csak füstöt vág az arcunkba.

(1998)

1997-ben az újonnan alakult DreamWorks ezzel a filmmel startolt a mozikban, ám hiába a rutinos Kidman és az akkor még feltörekvő Clooney, a tévés Mimi Leder (Vészhelyzet, Szégyentelenek, A hátrahagyottak, The Morning Show + Deep Impact, A jövő kezdete) gyenge rendezése nem robbantotta akciófilmes magasságokba a béketeremtőket.

 thepeacemakerposter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alonzomosely.blog.hu/api/trackback/id/tr1018296527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása